 |
steltkluut in de Noordwaard, 7 juli 2025 |
De afgelopen weken heb ik al heel wat jonge vogels gezien en dat is goed. Veel vogels hebben jongen en werken hard om die groot te brengen. Vooral de mezen met hun grote nesten van soms wel vijftien jongen moeten hard werken. Ik heb bewondering voor die oudervogels die hele dagen bezig zijn omwerken om de jongen te voeren en te beschermen. Ze krijgen maar weinig rust en als het een beetje tegenzit moeten ze over een paar weken ook nog eens naar Zuid/Europa of nog verder naar Afrika vliegen. In mijn stukjes van de afgelopen weken kwamen al jonge groene spechten, grauwe klauwieren en jonge ijsvogels voorbij.
Gisteren kwamen daar nog de jonge steltkluten bij. In de Noordwaard zag ik twee jonge steltkluten lopen en vroeg mij af of deze jonge vogels wel op tijd groot en sterk genoeg zouden zijn om de lange tocht naar het zuiden te kunnen maken?
 |
jonge steltkluut(heel ver weg) |
Ze waren nog zo klein en liepen nog in hun donsveren rond, ze hadden nog geen echte veren waar ze wat mee kunnen. Dat gaat nog wel een paar weken duren en dan moeten ze ook nog eens leren vliegen. Wat een opgave en wat een vooruitzicht, dat moet toch stressvol zijn? Ook voor de ouders is dat zo denk ik want die zullen in deze fase hun jongen wel uit alle macht verdedigen als er iets verkeerd dreigt te gaan. Stel dat het allemaal goedkomt dan is dat toch een hele prestatie waar je niet altijd bij stil staat.
Dit is overigens alweer het 3e jaar dat de stelt- kluten in dit deel van de Noordwaard aanwezig zijn en af en toe ook tot broeden komen. Het jaar daarvoor moest je naar de Nieuwe Dordtse Biesbosch, daar zaten toen ook een paar steltkluten en was dat ook een primeur voor het gebied net als in 2023 voor de Noordwaard.
Vorige maand zaten in dit deel van de Noordwaard maar liefst twaalf steltkluten waarvan een vogel op een nest zat te broeden. Volgens mij is dat net zoveel als in het eerste jaar dat deel van de Noordwaard onder water was gezet. Destijds als proef begonnen en nu nar drie jaar is dat volgens mij een succes te noemen. De juiste waterstand in het gebied afstellen is nog wel een dingetje en loopt niet altijd even goed. Dan te weinig water en dan zoveel dat het te diep is voor steltlopers. Eenden kunnen hier altijd wel uit de voeten die passen zich erg makkelijk aan aan de gegeven omstandigheden.
Voor de jonge steltkluten in de Noordwaard wordt het dus nog spannend, zijn ze op tijd sterk genoeg om de lange reis aan te kunnen? We zullen het nooit weten want als ze vetrokken zijn zijn ze ook echt weg. Ook al komen ze volgend jaar terug, we zullen ze niet herkennen als "onze" steltkluten.
Wil je meer weten van deze prachtige Biesbosch vogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/steltkluut
Geen opmerkingen:
Een reactie posten