dinsdag 11 januari 2022

Alk of zeekoet?

alken aan de Brouwersdam
Dat is vrijwel de standaardvraag als je vanaf de Westkapelse zeedijk over zee tuurt. Ze vliegen altijd net iets te ver om duidelijk het verschil te zien. De zeekoet steekt zijn poten in de vlucht voorbij de staart en de alk houdt in de vlucht de pootjes "binnenboord". De alk heeft een hele dikke stompe snavel en de zeekoet heeft een dun iets opgewipt snaveltje. Zo op het eerste oog duidelijke kenmerken die je toch op zouden moeten vallen maar niets is minder waar. De krengen vliegen razendsnel, laag over het water en verdwijnen regelmatig achter een wat hogere golf, net te ver uit de kant om ze met zekerheid te kunnen determineren. Een lastig verhaal dus, alk of zeekoet?

alk                                           zeekoet
Maar soms heb je een keer geluk en dat geluk kun je nog het beste zoeken aan de Brouwersdam. In december zwommen tientalen zeekoeten op vrij korte afstand uit de kant en waren zelfs goed te fotograferen maar was daar geen alk te spotten. 

juveniele alk
Afgelopen week was het andersom, er was geen zeekoet te zien en zaten her en der wel alken op korte afstand van de kant. Alle alken die wij zagen, hadden hun winterkleed aan en wat ook opviel dat de snavels van de alken nog niet echt dik waren wat er op duidt dat het waarschijnlijk allemaal nog jonge of juveniele vogels waren. Zoals wij konden zien waren het allemaal eerst winterkleed vogels. Als het tweede winterkleed vogels waren geweest, hadden ze wel die dikke snavel en waren het in feite adulte vogels geweest. Die kleden zijn een stuk eenvoudiger dan bij meeuwen die er soms vier jaar over doen om een adulte vogel genoemd te worden.

zeekoet
Alken zijn sowieso wat lastiger dan zeekoeten te spotten want die zijn toch wat zeldzamer. Ze leven overigens in hetzelfde gebied, in alle zeeën van Noord Europa. Ook de broedgebieden zijn dezelfde en zolang het maar steile rotsen zijn, zijn ze daar te vinden. Trouwens ze gaan pas broeden als de watertemperatuur hoog genoeg is, ik denk dat dat te maken heeft met het voedselaanbod en de mogelijke overlevingskans van de kuikens als die het ruime sop moeten kiezen.

Beide soorten hebben het in onze omgeving en dan bedoel ik de hele Noordzee lastig en niet alleen door de olievervuiling op zee maar ook door overbevissing. Ik ben benieuwd hoe de beide soorten zich de komende jaren stand weten te houden want echt geholpen worden ze niet. Wereldwijd heeft de vogel nog niet veel te vrezen en zijn ze (nog) niet echt bedreigd.

Wil je meer weten van deze pure zeevogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/alk

Geen opmerkingen: