dinsdag 14 augustus 2018

Zwermende kraaien en kauwen

hoogspanningsmasten als rustplaats
Zo te zien, is dit jaar een goed broedjaar voor de kauwen en kraaien geweest. Tegen de schemer verzamelen alle kraaien en kauwen zich in de Oranjepolder tot een enorme groep zwarte vogels. Ik denk dat het er makkelijk 400 tot wel 500 vogels zijn.

Net als de spreeuwen, groeperen ze zich en vliegen wat heen en weer tot het tijd wordt om een roestboom te zoeken. Ze slapen ook allemaal bij elkaar en in de vroege ochtend gaan ze weer uit elkaar en gaan ze op pad om hier in de buurt te foerageren.

zwermende spreeuwen boven de Oranjepolder
We kennen dit gedrag ook van de spreeuwen maar daar zit wel een wezenlijk verschil in. De spreeuwen verzamelen zich ook tegen dat het donker wordt maar vliegen in een geordende formatie en schrijven prachtige figuren in de lucht. Ze doen dat ook zwijgzaam en alleen als ze dichtbij komen hoor je het zoevende geluid van de vleugels aanzwellen en uitsterven. Het past zo goed bij de voorbij vliegende wolken spreeuwen en maakt het schouwspel een beetje mysterieus.
Wat later vallen de spreeuwen als door een trechter in een boom of rietkraag. Op dat moment breekt een enorm gekrakeel uit en roept elke spreeuw om het hardst. Deze evaluatie van de voorbije dag duurt slechts enkele minuten en wordt het sereen stil en valt de nacht in.

foeragerende kraaien in de polder
Dat is bij de kraaien en kauwen wel even anders. Ze vliegen slordig door elkaar in een enorm langgerekt lint en tetteren er lustig op los. Het door de polder heen en weer vliegen, duurt wel een kwartier en van mooie patronen in de lucht schrijven is geen sprake. Je hoort de vlucht vogels al van verre aankomen en ze kiezen de hoogspanningsmasten als rustpuntje uit terwijl de groep groeit en groeit.

Als het bijna donker is, vertrekt de groep richting de Gecombineerde Willemspolder. Ik vermoed dat ze daar een paar populieren voor de nacht geboekt hebben. In de verte hoor ik dat het getetter vrolijk doorgaat. Pas als het echt donker is, verstomt het geluid en vallen de vogels een voor een in slaap. Morgenvroeg weer een drukke dag met geen enkele zekerheid of de avond weer gehaald wordt, want zo ziet het leven er van een vrije vogel eruit.

Wil je meer weten van deze zwartjassen. klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/zwarte-kraai

Geen opmerkingen: