dinsdag 6 juni 2017

Purperreiger commando.

jonge purperreiger in het nest
Weer eens wat anders dan een wandeling door de Oranjepolder. Vanmorgen vertrokken we in alle vroegte, het was nog geen vijf uur en het was maar net licht aan het worden, naar de Sliedrechtse Biesbosch voor een inventarisatie van purperreiger jongen. We staken met een bootje de Merwede bij Hardinxveld over naar Engelbrechts plekse. Vandaaruit gingen we naar het Aart Eloyenbosch waar de purperreiger kolonie zich bevindt. Het was alweer een paar jaar geleden dat ik met deze inventarisatieronde mee ben geweest en ik keek er nu al dagen naar uit. Het is een zeer bijzondere belevenis en niet te vergelijken met een broedvogel inventarisatie in de Brabantse Biesbosch, laat staan met een wandelingetje door de Oranjepolder. Die gaan vrijwel allemaal over mooie paden.
de stormbaan

Deze inventarisatie heeft wat weg van een commando oefening op een stormbaan, je wordt met een bootje bij een eilandje afgezet en je loopt dwars door de dichte wilgenstruiken, door een dikke modder- laag naar de andere kant van het eilandje. Dat doe je met een man of vijf allemaal op een metertje of tien van elkaar, ondertussen zoek je in de wilgenstruiken naar de nesten van de purperreigers. Soms kom je oude nesten van afgelopen jaar tegen en gelukkig ook weer een aantal bezette nesten van dit jaar. Door al dat geklauter en geblubber kom je er aan de andere kant van het wilgenbosje als een soort modderkruiper uitgekropen.

purperreigernest met 3 eieren
Opvallend waren de verschillende broedstadia, nesten met eieren, net uitgekomen jongen en jongen die al behoorlijk groot waren. Die laatste nesten moet je zeer omzichtig benaderen, want je wilt niet dat deze jongen van schrik het nest uitlopen en op de grond terecht komen. Ze kunnen niet meer terug het nest in en vangen is in dit zeer dichte struikgewas geen optie. We kwamen op elf bezette nesten, een mooi resultaat, een paar jaar geleden waren dat er een paar minder. Een meevaller was dat er maar weinig oudervogels op de nesten zaten waardoor we die niet hoefden te verstoren. Waarschijnlijk waren deze vogels ergens in de Biesbosch foerageren.

Wil je meer weten van deze voor Nederland zeldzame reiger, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=170

Geen opmerkingen: