vrijdag 2 juni 2017

Koekoek is aan zet

jonge pas uitgevlogen koekoek bij de Kwestieuze brug
De koekoek, een echte zomervogel hoor ik nu alweer een paar weken in de meest westelijke hoek van de polder. Hij waagt zich om de een of andere reden niet bij ons in het oostelijke deel. Toch ook een geschikt hoekje met een mooie rietkraag waar een aantal kleine karekieten zitten te zingen. Daar moet toch wel ergens een eitje achter te laten zijn?
Mogelijk heeft deze koekoek een andere waardvogel op het oog. Niet dat zij die zelf kan uitkiezen, nee dat is genetisch bepaald. De koekoek legt haar ei in het nest van de waardvogelsoort waar zij zelf ook ooit door is uitgebroed. Dus ooit een kleine karekiet gekozen, voor altijd een kleine karekiet.
Een koekoek moet snel zijn en kan haar ei in een seconde of tien in het nest van de waardvogel leggen, neemt nog een eitje van de waardvogel mee en gaat er als een speer vandoor om nooit meer terug te keren naar het nest of om te kijken naar haar jong.

Op een keer was ik getuige van een legpoging van een koekoek in het nest van een rietzanger. De rietzangers, ook niet op hun achterhoofd gevallen, hadden donders goed in de gaten wat de koekoek van plan was en ze vielen haar direct luid alarmerend aan en maakten kleine duikvluchtjes om de broedparasiet uit de buurt van hun nest te houden. Toch gek eigenlijk, ze weten wat de consequentie van de eileg van de koekoek in hun
De koekoek is aan zet!
nest is, maar als dat ei dan eenmaal gelegd is en uitkomt accepteren ze het jong als hun eigen jong en voeren ze deze veel grotere vogel tot ze er zelf bijna bij neervallen.

Nu is waargenomen dat waardvogels een nieuw verdedigingsmiddel inzetten en dat is het leggen van eieren met een andere kleur dan ze oorspronkelijk deden. Hiermee is het koekoeksei direct te herkennen en kunnen drastische maatregelen genomen worden. Namelijk het ei van de parasiet direct na de leg uit het nest verwijderen.
Ik ben benieuwd wat het antwoord van de koekoek hierop is? Dit strategisch spel is nog niet uitgespeeld. De koekoek is aan zet!

Wil je meer weten van deze stiekemerd, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=117

Geen opmerkingen: