vrijdag 2 maart 2018

Kieviten de weg kwijt?

Het zit nu al een week rond het vriespunt en
's-nachts vriest het zelfs matig. De harde Oost- Noordoosten wind zorgt voor een gevoels-temperatuur van min vijftien of kouder. het is echt geen pretje om naar buiten te gaan. Toch had ik vanmorgen de stoute schoenen aange-trokken en ben nog voordat het licht werd naar de Boswachterij Dorst gegaan. Een vroege vogelwandeling werd het niet, de vogels hadden er met dit weer ook niet veel zin in, dus het werd een wandeling in een stevig marstempo.

hier vlogen de twee kieviten op.
Bij het oude natuurzwembad Surae vlogen vlak voor mij twee vogels op, en dat bleken dus kieviten te zijn. Kieviten in het bos zien, is heel bijzonder en ook bijzonder omdat van kieviten bekend is dat zij in een stevige vorstperiode wegtrekken. De kieviten trekken met de vorstgrens mee naar de gebieden waar het minder koud is. Dat kan Zuid-BelgiĆ« of Frankrijk zijn maar veel verder weg gaan ze niet. Dus dat deze twee in het bos zaten, is bijzonder te noemen.

Nu zijn kieviten ook wel bikkels want kou of geen kou, vorst of geen vorst als ze eenmaal broeden, blijven ze gewoon op de nesten zitten en trekken ze niet met de vorstgrens mee weg. Dus zou het kunnen dat deze vogels gewoon tijdelijk de beschutting van het bos opzoeken om niet teveel tijd kwijt te zijn met heen en weer vliegen.

Of doen ze dit om energie te sparen, want die extra uren vliegen kosten natuurlijk veel energie. Als kieviten deze afweging kunnen maken, waarom doen alle kieviten dat dan niet. Ik zag er vanmorgen namelijk maar twee in het bos en in de Willemspolder alleen al, zitten zeker een vijftig koppels broedende kieviten.

De broeddrang zal er zeker toe doen en ervoor zorgen dat ondanks de kou, de kievieten niet direct ver wegtrekken. De extra energie die zo gespaard wordt hebben ze de komende weken hard nodig.

Geen opmerkingen: