dinsdag 6 maart 2018

Scholeksters doen ook mee.


De kieviten zijn al in de polder te zien en te horen. De eerste korte baltsvluchtjes worden al gemaakt. Soms een roepje en het is aftellen wanneer het helemaal losgaat. De afgelopen week heeft het flink gevroren en zijn best wat vogels "even" weggeweest, maar amper een dag na de invallende dooi zijn ze alweer terug. Over minder dan een maand wordt het eerste kievitsei alweer gevonden. Dan is het nu dus nog wachten op de eerste scholeksters in de polder.

De scholeksters broeden namelijk ook in de Willemspolder maar in veel kleinere aantallen dan de kievit. Het zijn maximaal een koppel of vier scholeksters en er broedt hier ook een enkele wulp.

de Oranjepolder ligt er nog winters bij maar is ook klaar voor de weidevogels
De scholekster is van oorsprong een kustvogel die door voedselgebrek steeds vaker landinwaarts te vinden is. Behalve in de winter, dan zit de scholekster aan de kust en is dus afwezig in het binnenland
De nesten van de scholekster lijken eigenlijk nergens op, de eieren worden zo in de kleibodem van de akkers gelegd en met wat geluk wordt de moeite genomen om er een paar strootjes bij te leggen.


amper een nest te noemen
In de Oranjepolder broeden amper een handvol kieviten en ik vermoed dat slechts een koppel scholeksters deze polder steeds uitkiezen om een broedpoging te doen. Het is ieder jaar ook dezelfde akker die daarvoor uitgekozen wordt. De boer waar deze akker van is, kijkt niet zo nauw en ik zie elk jaar dat hij zijn bewerkingsrondes gewoon doet en geen rekening houdt met de broedvogels.

Pas na de diverse bewerkingen, ploegen, mest uitrijden, zaaien en soms ook bestrijdingsmiddelen spuiten doen de kieviten een tweede broedpoging en daar vliegen er dan wel een paar van uit. Niet noemenswaardig veel dus. De scholekster heb ik tot op heden niet kunnen "betrappen" op een tweede legsel in de Oranjepolder. Jammer maar wie weet let ik gewoon niet goed op en vliegen er elk jaar toch een paar jonge bonte pietjes uit.

Wil je meer weten van de bonte piet, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/scholekster


Geen opmerkingen: