vrijdag 31 januari 2025

Mag het ook wat minder rood zijn?

de rode ibis knalt er uit.
Voor een zeldzame vogel wil ik soms wat extra moeite doen. Maar daar zitten wel wat voorwaarden aan, zo moet de reisafstand maximaal 30 minuten zijn, de vogel prijkt nog niet op mijn zogenaamde levenslijst en het mag zeker geen exoot of ontsnapte vogel zijn. Daar houd ik namelijk niet van. Met name bijzondere vogels in de Biesbosch zijn favoriet want daar houd ik een aparte levenslijst van bij. De vogels die op die lijst staan zijn allemaal inheemse vogelsoorten zonder escapes en exoten. Dit zijn vogels die uit gevangenschap ontsnapt zijn en soorten die van oorsprong hier niet voorkomen zoals bijvoorbeeld een nijlgans of halsbandparkiet.

Eergisteren werd in de polder bij Oosteind zo'n exoot gevonden. Het was een rode ibis die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt en met name in het noordelijk kustgebied van geheel Zuid-Amerika voorkomt. Hij is dus ook in Suriname en het Amazone gebied te vinden. Deze rode ibis zwerft al enige tijd in Brabant rond en wordt zo nu en dan ergens gezien en op de website van waarneming.nl gemeld.

Hij zat in een weiland vlak langs de weg en zo te zien had hij het helemaal naar zijn zin. Druk foeragerend werd hij achterna gezeten door twee nieuwsgierige nijlganzen die zelf ook weer uit een andere deel van de wereld komen. Af en toe maakte hij een korte verkennende vlucht over het weiland om vrijwel exact op het vertrekpunt van die korte vlucht te landen. Hij oogde in ieder geval heel levendig en ook levenslustig, dus hij moet hier voldoende voedsel vinden anders was het allang met hem gedaan geweest

exotischer kan haast niet,
De kleur van deze vogel is werkelijk spectaculair en knalt er in deze donkere tijden uit. De kleur is bijna onecht en ontstaat volgens mij door het dieet wat deze ibissen normaal gesproken volgen. Deze tropische kustvogel leeft van krabjes, garnalen, schelpdiertjes en waterinsecten. In dat voedsel zit caroteen een soort biologische kleurstof die de ibis in zijn veren opslaat en hem zijn rode kleur geeft. Ik weet niet of deze ibis met het voedsel wat hij hier vindt ook zo felrood blijft of dat hij uiteindelijk steeds fletser van kleur wordt. Maar daar is op dit moment nog geen sprake van en knalt hij er nog helemaal uit tegen die groene achtergrond van de Oosteindse weides. 

Wil je meer weten van deze signaalrode vogel, klik dan op de link;
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_ibis

Geen opmerkingen: