dinsdag 18 juli 2017

Boomvalkje zoeken.

Oranjepolder, thuisbasis van de boomvalken
Nog maar net terug van vakantie, lonkte de Oranjepolder al. Ik moest er even naar toe, hond aangelijnd en lopen maar, even kijken hoe het erbij staat. Ook al zijn we maar twee weken weggeweest, de Oranjepolder was flink gegroeid. Niet dat de polder groter was geworden maar de gewassen waren flink gegroeid, zo stond maïs zomaar op twee meter en dat was twee weken geleden zeker een half metertje lager. Eigenlijk is de polder door al dat groen juist kleiner geworden, het is maar hoe je het bekijkt.

Boven mij vlogen volop gierzwaluwen en twee hele grote halve manen. Gierzwaluwen zijn ook van die halve maantjes die hoog door de lucht kunnen zweven net als boomvalken dat ook kunnen. Boomvalken hebben een vergelijkbaar silhouet. Niet veel later zaten ze een stuk lager en hoorde je de roep. De roep van de boomvalk die al vanaf 2010 hier in dit deel van de polder te horen is. Het is een laatbloeier als je dat zo mag noemen. Pas vanaf mei zijn ze weer volop in het land en beginnen ze aan hun broedseizoen, op een moment dat de meeste vogels hun eerste ronde alweer afgesloten hebben.

De boomvalken beginnen dus in mei-juni en soms pas in juli met hun broedseizoen. De jongen zijn tegen eind augustus vliegvlug en hebben dan nog een ruime maand de tijd om alle vaardigheden aan te leren. Niet veel later beginnen ook zij aan de lange tocht naar het zuiden. Ze verlaten vanaf eind augustus tot ver in september via Spanje, Europa. De laatste keer dat ik het nest van de boomvalk had ontdekt leverde dat legsel een jonge boomvalk op. Ik ben erg benieuwd of deze vogel die Oosterhout als geboorteplaats in zijn paspoort heeft staan nog leeft en of deze vogel al eens in de Oranjepolder is terug geweest?

Het is nu zaak, op de komende dagen goed op te letten in welk deel van de polder de boomvalken rondhangen en met wat geluk vind ik de nestplaats en kan ik net als een paar jaar geleden goed in de gaten houden of de boomvalken voor nageslacht hebben gezorgd.

Wil je meer weten van deze snelle libellenjager, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=19

Geen opmerkingen: