vrijdag 28 juli 2017

Alle grote lijsters verzamelen.

Het is nu al de tweede keer dat ik bij Surae in de Boswachterij Dorst een flink aantal grote lijsters bij elkaar zie. Op vrijdag 21 juli zaten tien grote lijsters op de open vlakte tussen de leemputten en vanmorgen was het weer prijs. Nu zaten er maar liefst veertien bij elkaar. Naarmate je dichterbij komt schuiven de lijsters steeds een stukje op zodat je niet te dichtbij kunt komen. Maar ze zijn net niet te ver om te kunnen zien dat het om grote lijsters gaat.

Ze zoeken hun voedsel op de grond en lopen steeds een stukje waarna ze rechtop gaan staan en rondkijken of het nog wel veilig is. Want in Surae moet je echt oppassen als je in het open veld gaat zitten want dit is namelijk ook het domein van de jagende haviken

Maar het zijn onmiskenbaar grote lijsters. Flink postuur, maatje merel of zelfs iets meer, rechtop staand, en de kop heeft een grijsbruine zweem. Maar het makkelijkst is toch wanneer de grote lijster opvliegt en je de bijna geheel witte ondervleugel goed kunt zien. Bij een zanglijster is die ondervleugel veel bruiner gekleurd en is de vogel trouwens een derde kleiner dan een grote lijster. In een ander jaargetijde zou je bijna denken dat je een groepje kramsvogels in beeld hebt.

De grote lijster houdt wel van grote open vlaktes in bosrijke gebieden met naaldbomen en agrarisch cultuurland met bosjes of lanen. Dus het gebiedje waar ik ze vanmorgen zag, de open vlaktes tussen de leemputten past helemaal in de biotoop voorkeur van deze lijster. Als je ze ook wilt zien, moet je er wel vroeg bijzijn. Ik loop daar in de vroege ochtend, zo rond een uur of zes, zeven rond.

tussen de leemputten in Surae
De trek begint pas in september en de reden van deze samenkomst is mij niet geheel duidelijk. Paren met uitgevlogen jongen sluiten zich vaak bij elkaar aan. En vanaf eind juni vormen zich groepen van tientallen grote lijsters op voedselrijke plekken.

De najaarstrek speelt zich tussen half september en begin oktober af, met de meeste trek in de eerste helft van oktober. Dus naast een rijk voedselaanbod is het mij niet geheel duidelijk wat de reden van deze samenscholing is, maar mooi is het in ieder geval wel.

Wil je meer weten van deze grootste lijster, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=77

Geen opmerkingen: