|
vrouwtje kemphaan |
Een bezoekje aan de Noordwaard, onderdeel van de "nieuwe" Biesbosch is altijd weer interessant. Wekelijks worden in dit deel van de Biesbosch bijzondere soorten gezien, soorten die zelfs het nationale nieuws halen. Denk maar eens aan de berichten over de broedende visarenden. Deze week is een zeldzame poelruiter gezien en we hebben dit jaar de Mongoolse pieper en de zwartkop- rietzanger gehad om maar eens een paar soorten te noemen.
Ondanks wat zoekwerk deze week, heb ik de poelruiter in de Muggenwaard niet gevonden, maar daar zaten nu wel honderden en honderden kemphanen. En dat is ook bijzonder en niet alledaags te noemen. Dat de kemphanen daar verzamelen zegt ook wel iets over het voorbije broedseizoen. Deze vogels zijn namelijk "klaar" met deze jaarlijkse klus, waardoor ze zich hier verzamelen en opvetten voor de aanstaande vogeltrek. Zo tussen juli en september stijgen ze op en gaan ze op weg naar de zon.
|
honderden kemphanen in het water en in de lucht |
De kemphaan is een steltloper die niet in dit deel van het land broedt, daarvoor moet je naar Friesland. Vorig jaar is in het oosten van Brabant een koppel tot broeden gekomen. Dat was een groot succes want dat is namelijk niet vanzelf gegaan. Met inzet van het Brabants Landschap is een gebied ingrijpend aangepakt en heeft men daar een slagenlandschap van gemaakt. Denk maar een enorme groene, natte golfplaat. Want die natte stukken zijn een voorwaarde voor vele steltlopers om tot broeden te komen. Die houden niet van droge akkers, in tegenstelling tot de kieviten, die juist wel massaal in Brabant broeden en minder in Friesland.
|
mannetje kemphaan |
De kemphanen in de Biesbosch zitten in een uitgestrekt nat gebied met vele slikplaten waar veel voedsel te vinden is. Ze houden daar de kieviten, grutto's en wulpen gezelschap. Kieviten zijn ook alweer even klaar met het broedseizoen en hebben zich ook massaal in de Muggenwaard verzameld. Daar kun je makkelijk duizend kieviten vinden. De grutto's verzamelen zich hier de komende tijd ook. Het wordt dan een enorme slaapplaats van steltlopers vanwaar de in conditie gekomen vogels in goede gezondheid naar de overwintergebieden vertrekken.
Wil je meer weten van deze vechtjas on der de steltlopers, Klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=99
Geen opmerkingen:
Een reactie posten