vrijdag 1 december 2017

Een grote kruisbek hebben.

mannetje grote kruisbek
Elk najaar en winter zijn er van die bijzondere vogelsoorten die ons land dan plots massaal bezoeken. Deze soorten noemt men dan invasiesoorten. En dit jaar zijn dat bijvoorbeeld grote kruisbekken die ook in 2012/2013 ons land overspoelden. Overal in het land waar oude bossen met grove dennen staan, duiken ze op. Ik hoop ze ook nog een keer in de boswachterij Dorst te ontdekken maar dat zal niet meevallen. Waar ze wel te zien zijn, is in Chaam. In de bossen tussen Gilze en Chaam worden de grote kruisbekken alweer een paar weken gemeld.

Het is een uitgestrekt gebied waar een paar jaar geleden vrijwel alle naaldbomen gekapt zijn en waar her en der een den gespaard is. En ik denk dat dit type landschap de voorkeur heeft.

man en vrouw(afb. Wikipedia)
Open terrein met verspreid volwassen bomen die ook volop onrijpe kegels in de kroon hebben hangen. Een vergelijkbaar bosperceel weet ik ook in de boswachterij van Dorst te liggen en daar ga ik als eerste naar deze, als zeer zeldzame vogel te boek staande, grote kruisbek zoeken.

Tijdens mijn wandeltochtje door het gebied in Chaam ontdekte ik drie grote kruisbekken, een mannetje en twee vrouwtjes in de toppen van de een alleenstaande grove den. Het zijn dikke kruisbekken waar de snavel groot en grof van is, de nek dik is en zelfs de bijnaam, "stierennek" heeft en ook hun geluidjes klinken harder dan die van de gewone kruisbek. Het mannetje zat hoog in de top, vol in het zonnetje, waardoor het net leek of er een rode gloeilamp in de voet van een kegel was gedraaid. De twee geel-groene vrouwtjes zaten wat lager maar waren ook prima te bekijken.

Behendig werden onrijpe kegels afgeknipt en opengebroken door de twee scheve snavelhelften, snippers vlogen in het rond en zo verdween de ene kegel na de andere uit de boom. Gelukkig staan er maar genoeg waardoor we de komende weken nog kunnen genieten van deze "stierennekken".

Wil je meer weten van deze dikke nek, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=76

Geen opmerkingen: