dinsdag 5 december 2017

Het bruine berksijsje.

Dit is toch wel een mooie tijd van het jaar, ondanks de vele regen van de afgelopen tijd en almaar kouder wordende dagen, heeft deze tijd heel wat te bieden. De vogelliefhebber komt in deze tijd echt wel aan zijn trekken. Veel vogels laten een ander gedrag zien en scholen samen tot flinke groepen, vinken en putters zijn twee van die soorten die dat doen.

Het is daarom ook opletten geblazen, tussen de vinken kunnen namelijk kepen zitten en zoals ik gisteren ontdekte, zat tussen de grote groep putters een kleine barmsijs. Goed speuren loont!

De putters struinen de elzensingels in de polder langs Het Kromgat af. De proppen worden zorgvuldig opgebroken en de zaden opgegeten. Ze vliegen van boom naar boom onder zacht gepiep, geroep en af en toe een kort liedje. En alsof ze het afspraken, dook de groep naar de onderkant van de rietkraag aan de overkant en behendig klommen ze langs een rietstengel naar beneden om te drinken. De hele groep zat aan de waterkant en van daaruit vlogen ze ook als groep weer terug naar de els, heen en weer, heen en weer.
kleine(links) en grote(rechts) barmsijs

De barmsijs die vroeger in Brabant het bruine berksijsje genoemd werd en tussen de putters zat, was qua formaat even groot als de putters en had meer crèmekleurige delen dan witte onderdelen die de grote barmsijs met name heeft. Het formaat van de twee verschilt nauwelijks dus dat helpt ook niet om de soort te bepalen. De kleine is alleen wat compacter dan de grote barmsijs, die wat slanker en langgerekter is. Het was een mannetje, dat weet ik wel zeker want alleen die hebben een roze borst.

Op basis van de kleur van de flanken, onder-kant en vleugelstrepen die verre van wit waren, samen met het compacte postuur, ben ik vrijwel zeker dat het een kleine barmsijs was.

Wil je meer weten van het vogeltje met het rode petje. klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=363

Geen opmerkingen: