dinsdag 30 maart 2021

Roekenkolonies in 2021.

een aantal roekennesten in Waspik
De eerste ronde roekennesten tellen zit er weer op. Over twee weken loop ik de tweede ronde. Deze ronde zijn alleen de nesten(in aanbouw) geteld en over twee weken check ik of deze afgebouwde nesten ook worden bewoond door de roeken. 

Het viel mij dit jaar op dat de roekenkolonies erg in "beweging" zijn. Vier kolonies zijn verlaten en drie nieuwe kolonies zijn erbij gekomen. Je kunt niet spreken van het opschuiven van bestaande kolonies want de nieuwe kolonies liggen helemaal niet in de buurt van de "oude" verlaten kolonies. Het blijken dus reislustige types te zijn. 


De aantallen roeken van een paar oude bestaande kolonies neemt gestaag af. Zo is kolonie op de hoek van de A27-A59, Knooppunt Hooipolder van een goede honderdtachtig nesten in 2011, gedaald naar tachtig nesten. De kolonie in Waspik aan de Waspikseweg is gedaald van tweehonderd nesten naar amper negentig nesten. 

En de nieuwe kolonies zijn nog klein en kwetsbaar maar erg belangrijk. Het is daarom ook maar de vraag of die de komende jaren doorgroeien? Overall blijft het totaal aantal nesten hier in de regio min of meer stabiel. Maar vergelijk je de aantallen van nu met de aantallen van een kleine tien jaar geleden dan zijn we toch ruim honderd nesten kwijtgeraakt.

ze zijn er klaar voor
De afname van het aantal vogels hier in de regio loopt ook gelijk met de landelijke trend. Maar wat is hier nieuw aan, zoals met zoveel vogelsoorten nemen de aantallen gestaag af. Ik merk dat dat vooral in het "buitengebied" aan de hand is. De verregaande mechanisatie, verdroging van het landschap, schaalvergroting, sleepslangen en intensieve landbouw spelen daar onherroepelijk een rol in. 

Je kunt amper een vogelsoort van het agrarisch gebied noemen waar het in de afgelopen jaren steeds beter mee is gegaan. De patrijs, kievit, grutto, scholekster, roek, veldleeuwerik, ringmus, gele kwikstaart, graspieper, wulp, wilde eend, ze hebben het allemaal zwaar. Ik kan eigenlijk maar twee soorten noemen waar het wat beter mee gaat en dat zijn de roodborsttapuit en de zwarte kraai

De roeken nemen sinds 1990 jaarlijks met bijna 5% af! Een jaartje of dertig dat deze dalende lijn te zien is, betekent dat we het over serieuze aantallen hebben en het eind is nog niet in zicht. Ik ben benieuwd wat voor veranderingen in de agrarische sector we nog meemaken waardoor de vele soorten wat meer kansen krijgen.

Wil je meer weten van deze knapste kraaiachtige, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/roek

Geen opmerkingen: