vrijdag 2 april 2021

Een gekuifde houthakker.

de kuifmees bij het nest in aanbouw
Het is begin april en al een flink deel van de broedvogels is gearriveerd of komt de komende dagen en weken aan. Ik wacht deze week op de grasmus en sprinkhaanzanger. Afgelopen week zijn de snor, gekraagde roodstaart, boompieper gearriveerd en dan noem ik niet alles want dan wordt de opsomming zo groot dat er geen eind aan lijkt te komen.

Deze meeste vogels zijn nog niet direct klaar om te broeden, dat gaat de komende weken gebeuren alleen de standvogels zijn alweer een stapje verder en als je een beetje oplet, maak je daar genoeg van mee. De vogels zijn zo druk dat ze niet allemaal even oplettend zijn. Zo zag ik de kuifmees zijn nestholte uithakken in een dode berk. Hij leek zowaar op een specht, de houtsplinters vlogen in het rond. 

En verder, de middelste bonte specht, enkele jaren geleden nog een echte zeldzaamheid, is zo zelfverzekerd dat hij gewoon doorgaat als ik vlakbij sta. De ransuilen in de Oranjepolder zijn alweer even bezig en ik denk dat de eerste jongen al uit het ei zijn. De vrouwtjes ransuil stond vanmorgen op de rand van het nest en dat doet ze niet zomaar.

Maar de kuifmees is toch wel de meest bijzondere in dit rijtje. Een klein meesje die niet het gereedschap heeft zoals een specht dat heeft moet het toch maar voor elkaar krijgen om een nestholte uit te hakken. Ik heb een tijdje met verbazing staan kijken hoe snel elke keer een pluk houtsnippers naar buiten werd  gekieperd. 

en weer een pluk hout-
snippers de deur uit.
Kijk, van een specht verwacht je niet anders dan dat de splinters in het rond vliegen maar van een kuifmees met dat superdunne snaveltje verwacht je dat niet. Ook de hoogte van dat nest in de boom valt op. De kool- en pimpelmezen nestelen toch graag boven de een meter vijfenzeventig maar deze kuifmees bouwt zijn nest op een kleine tachtig centimeter boven de grond. Ik heb zelfs een keer een nest van een kuifmees in een boomstronk op amper twintig centimeter boven de grond gezien.

Als dit legsel lukt, kan het zomaar een territorium voor het leven worden. De vogels blijven dan hun hele leven in dit gebied en zolang de boom het houdt, is dat de komende jaren hun broedplekje. De voorkeur voor dode bomen leeft bij veel vogels en dat is ook een riskante keuze want als er een boom om kan waaien dan zijn dat wel oude dode bomen. Laten we hopen dat dit koppel een goed keuze gemaakt heeft en hier nog jaren te bewonderen is.

Wil je meer weten van deze prachtige houthakker, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kuifmees

Geen opmerkingen: