vrijdag 26 maart 2021

Walsende spreeuwen.

een fractie van wat over ons heen kwam
Echt hele grote zwermen spreeuwen heb ik al heel wat jaren niet meer gezien. De laatste redelijk grote zwerm was in 2017, die in het centrum van Oosterhout. Aan de Leijsenhoek vielen 's-avonds tegen de schemer, en daar kon je de klok op gelijk zetten, een kleine 4.500 spreeuwen in de laurierstruiken om daar de nacht door te brengen. 

De buurtbewoners hadden daar een hekel aan en stonden vaak op hun balkonnetje in hun handen te klappen om ze te verjagen. De spreeuwen hadden daar geen boodschap aan en doken diep in de struiken en hielden na een minuut of twee stil en vielen met z'n allen als een blok in slaap. Uiteindelijk hebben die handenklappers het wel voor elkaar gekregen dat de Gemeente alle laurierstruiken gekapt heeft. Weg spreeuwen!

de Noorderplaat en onze positie 
bij het uitvliegen van de 30.000 spreeuwen
Ik moest hier afgelopen zaterdag om 6.15 uur weer aan denken want toen waren wij in de Noordwaard om de roerdomp te horen en terwijl we daar naar stonden te luisteren, rolde een enorme deken van spreeuwen over ons heen. Ik durf een voorzichtige schatting te maken en kom dan op een ruime dertigduizend, ja 30.000!! spreeuwen. Het zouden er ook meer kunnen zijn. Het waren zo ongelooflijk veel vogels en het geluid van de laag overvliegende vogels, net boven de boomtoppen op vijftien meter ofzo, was ook zo indrukwekkend. En bij Woudrichem, iets verder naar het oosten werden iets eerder maar liefst 54.000 spreeuwen geteld.

Zonder ook maar een geluidje te maken vlogen ze over en we hoorden enkel alleen het geluid van de vleugelslagen. Het leek wel het geluid van een op de snelweg voorbij zoevende vrachtauto. De vogels vlogen in een richting en maakten geen mooie zwermende bewegingen. 

Het was duidelijk dat de vogels net uit de slaapplaats in de Noorderplaat op weg waren naar de foerageergebieden. De massale vlucht 's-avonds boven de slaapplaats ziet er heel anders uit, dan zwermen de vogels in de meest fantastische formaties over en duiken uiteindelijk het riet in. Dat hebben we daar nog niet gezien. 

Ik ken die enorme groepen zwermende spreeuwen alleen van zo'n veertig jaar geleden. Toen zag je die enorme groepen nog wel eens in de polder tussen Raamsdonk en 's-Gravenmoer. Die groep was zo groot dat je hem van kilometers ver zag. Je moet denken aan de golfbewegingen van spreeuwen die je nu nog wel eens op TV ziet. En ook boven Rome vliegen ook honderdduizenden spreeuwen en zo moeten we het eigenlijk nu heden ten dage doen, met TV beelden want het echte werk is er niet meer bij.

Wil je meer weten van deze dansende luchtacrobaten, klik dan op de link;https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/spreeuw

Geen opmerkingen: