maandag 11 november 2024

Goudzoeken in de Noordwaard.

goudplevier in winterkleed
Afgelopen week zaten weer eens een paar goudplevieren in de Biesbosch. In de Hardenhoek zag ik bij laag water verschillende steltlopers op de drooggevallen slikjes foerageren. Vrijwel altijd zijn daar met laag water in het seizoen wel bonte strandlopers en kieviten te vinden en zo heel af en toe zit er een tussen die je daar niet snel verwacht. Bijvoorbeeld een steenloper of zilverplevier, echte kustvogels en die komen hier ook wel eens op bezoek maar zijn wel zeldzaam. De goudplevier is een steltloper die toch wel wat vaker voor het binnenland kiest en ik zag ze zelfs een keer hier vlakbij in de Gecombineerde Willemspolder zitten. De vier goudplevieren in de Biesbosch hadden het gezel- schap opgezocht van een grote groep kieviten. En dat is wel vaker het geval. Ook aan de kust waar soms enorme groepen goudplevieren verblijven zijn de kieviten niet ver weg. 

grote groep zwermende goudplevieren

Twee weken geleden zag ik bij Kerkwerve nog een enorme groep goudplevieren, ik denk dat het aantal vogels makkelijk de vijfduizend exemplaren oversteeg. Nu vraag ik mij wel af wat deze paar goudplevieren hier in de Noordwaard doen? Zijn ze op trek of overwinteren deze vogels hier in het binnenland en waarom zitten ze niet bij hun soortgenoten in Kerkwerve? Grote groepen vogels zijn veiliger als ze bij elkaar zitten en met z'n vieren in de Noordwaard is dat een stuk minder veilig.

Biesbosch 2 maart 2024
Jammer genoeg broeden ze niet meer in ons land en trekken ze in de winter ook steeds verder weg uit het binnenland. Je moet echt naar de kust en met name naar de Delta en Noord-Nederland om ze te zien. 

In het voorjaar zaten ook nog goudplevieren in de Noordwaard en dit waren volgens mij echte doortrekkers op weg naar de broedgebieden in het hoge noorden. Want daar wordt gebroed en niet hier. De laatste broedende goudplevieren in ons land dateren van 1974, alweer een halve eeuw geleden!

Wil je meer weten van deze golden plover, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/goudplevier

donderdag 7 november 2024

Nonnetje komt overwinteren.

mannetje en vrouwtje nonnetje
Begin november en ik loop nog zonder jas buiten. De temperatuur is alweer een paar weken erg aangenaam met dagelijks zo rond de 15 tot 17 graden. Voor de natuur maakt dat allemaal niet zoveel uit, hooguit dat de bladeren een weekje langer aan de bomen hangen. Voor de vogels die uit het hoge noorden afzakken naar het zuiden en deels ook hier overwinteren maakt dat helemaal niets uit want de biologische klok heeft zo bepaald dat ze daar moesten vertrekken en inmiddels hier zijn aangekomen. De hoeveelheid daglicht is van groter belang dan de temperatuur en voedsel als het op vertrekken uit de broedgebieden aankomt. Het speelt wel een rol en is wel van belang.
vrouwtje nonnetje in de Biesbosch
Gisteren zag ik zo de eerste nonnetjes, grote zaagbekken, brilduikers en toendra rietganzen. De eerste nonnetjes zie ik meestal wat later in deze november maand en heel af en toe heb ik ze wel eens in oktober gezien maar dat zijn de uitzonderingen. Het was een vrouwtje en ze zwom op een van de geijkte plekken in de Biesbosch en dat is de Hoge Hof, ver achterin de Noordwaard. Mannetjes arriveren meestal wat later. De mannetjes zien er prachtig uit terwijl het vrouwtje een beetje saai gekleurd is en makkelijk over het hoofd wordt gezien. Het spierwitte mannetje met de zwarte oogvlek, witte kuif en een paar zwarte lijntjes die fijntjes over de zijkant van de vleugels lopen maken de vogel tot een opvallende verschijning. 
nonnetjes soms ook in groepen.
Het vrouwtje is grijs met een bruine kop en beide vogels zijn nogal schuw aangelegd en duiken vaak onder als je in de buurt komt. Het is daarom des te bijzonder dat je ze in de winter vrijwel overal in de Noordwaard tegenkomt. Het is daar over het algemeen redelijk druk want veel vogelaars weten deze stek wel te vinden zeker als het om wintervogels gaat. De Noordwaard is wat dat betreft een ware vogelmagneet. De komende weken komen steeds meer vogels aan en wordt de Noordwaard steeds aantrekkelijker. Bij elkaar gaat het dan om tienduizenden vogels waarvan er maar enkele tientallen nonnetjes zijn.

Wil je meer weten van deze kleine zaagbek, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/nonnetje

maandag 4 november 2024

Jonge bontbekjes op de dijk.

juveniele bontbekplevier, 23 okt 2024
Het broedseizoen is alweer een aantal maanden achter de rug en veel jonge vogels zijn met hun ouders vertrokken naar de overwintergebieden. Ze trekken niet allemaal weg en blijven hier en sommigen moeten nog vertrekken. Bontbek- plevieren trekken deels weg maar ze gaan niet ver weg en blijven vooral in Europa. Afgelopen week zag ik aan de kust jonge bontbekplevieren en ik vroeg mij af of dit jonge vogels waren die geboren zijn of waren dit al doortrekkers op weg naar Zuid-Europa? Het is wat dat betreft een lastige soort omdat de verschillende vogels uit verschillende landen een eigen trekpatroon hebben.

adulte bontbekplevier
In eerste instantie dacht ik te maken te hebben met jonge strandplevieren maar ik zag al wel dat dat niet kon. Het moesten wel jonge bontbekken zijn. Ik snap nu ook wel dat ik twijfelde want wanneer zie je die nou? Bontbekplevieren zijn in Nederland hele zeldzame broedvogels en is de kans dus ook erg klein dat je de jongen van deze vogels hier tegenkomt. Want hier broeden maar een paar honderd paartjes. 

Ik heb wel eens nestjes van bontbekplevieren gezien maar dat was op het strand bij het plaatsje Ayr in het noordwesten van Schotland. Want daar broeden ze wel net als in Rusland, Scandinaviƫ en IJsland. Ze maken geen echte nesten maar maken een kuiltje op het kiezel- of schelpenstrand. De eieren zijn amper te zien en gaan op in de omgeving van de kiezels.

nog een juveniele vogel samen met twee
drieteenstrandlopers

Meestal verraden de ouders dat in de buurt een nest is want als je dichtbij komt vliegen de ouders druk roepend boven je hoofd en proberen ze je op die manier weg te jagen. Als je ver genoeg van het nest verwijderd bent, keert de rust terug. De jonge bontbekpleviertjes hebben nog geen zwarte nekband en nog geen oranje snavel met zwarte punt ook de pootjes zijn een beetje flets gekleurd waardoor ze toch wat meer weghebben van een strandplevier. De bontbekplevieren kom je trouwens ook hier in de buurt tegen. In de Noordwaard in de Biesbosch kunnen soms ook flinke groepen zitten.

Wil je meer weten van deze kleine (bontbek)plevierensoort, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/bontbekplevier