zaterdag 16 november 2024

Een rosse grutto die een grutto bleek te zijn.

grutto of rosse grutto?
Afgelopen zaterdag, 9 november zag ik tot mijn grote verbazing drie grutto's in de Biesbosch, in de Hardenhoek. Bijna half november verwacht je deze vogels hier niet meer, want zo rond eind augustus begin september vertrekken de grutto's naar Zuid-Europa om van daaruit na een korte rustpauze de sprong naar Afrika maken. Ze overwinteren daar de komende maanden en keren pas in maart-april weer terug. De Hardenhoek was in nevelen gehuld en er viel ook nog wat motregen wat het zicht er niet beter op maakte. In eerste instantie dacht ik een rosse grutto te zien omdat de kleur grijs-grijswit was, de snavel was iets omhoog gebogen wat typisch iets is voor een rosse grutto. 
een grutto in zomerkleed

Maar ja, de rosse grutto is een kustvogel en geen vogel op het zoete. Toch gebeurt het soms dat ze hier een tussenstopje maken net als de drieteenstrandloper, steenloper, kanoet en zilverplevier hier wel eens doen.. Dus ja, waarom niet? Voor alle zekerheid had ik de waarneming ingevoerd en op onzeker gezet. Meestal wordt er dan op korte termijn wel door een deskundige naar gekeken en krijg ik op die manier wel uitsluitsel.

Die uitslag kwam een paar dagen later en het bleek dus net als de drie andere grutto's ook een "gewone" grutto op een ongewoon moment in het jaar te zijn. De late trekvogels zijn dus onderweg naar het zuiden en hebben waarschijnlijk door het slechte vliegweer en slecht zicht hier een tussenstop gemaakt. Dat slechte zicht speelde mij dus ook parten en ik kreeg de vogels amper op de foto. Ze zaten veel te ver weg en er hing een grauwe, grijze miezer sluier tussen ons in. 
dit is dus wel een rosse grutto

Ik zag overigens maar een keer eerder zo laat in het jaar een grutto en dat was op 13 november 2021 ook in de Hardenhoek. Rosse grutto's daarentegen zie ik de hele winter door maar niet in het binnenland. Om een rosse grutto te zien moet ik naar de kust en zie ik ze meestal, ook nog eens in grote getale door de lucht zwieren. Daar kunnen ze soms wel met honderden zo niet met enkele duizenden samen zijn wat ook nog eens een prachtig gezicht is.

Op de foto links staat dus een rosse grutto. De foto is een paar jaar geleden in Kerkwerve gemaakt en je echt goed kijken om de verschillen tussen de eerste foto bovenaan dit stukje en de foto hiernaast te ontdekken. Beide foto zijn zijn van zeer slechte kwaliteit en illustreert dus prima waar je als vogelaar tegenaan kunt lopen als de omstandigheden niet helemaal top zijn.

Wil je meer weten van de "zoute" rosse grutto, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/rosse-grutto

Geen opmerkingen: