maandag 25 november 2024

De mooiste mus van ons land.

Vrijwel dagelijks loop ik door de Oranjepolder en ken de lokale vogelpopulatie goed. Daarbij heb ik jaren achterelkaar maandelijks de watervogels geïnventariseerd en heb zo door de jaren heen de veranderingen van dichtbij meegemaakt. Zo heb ik de fazanten, patrijzen en hazen van lieverlee uit het gebied zien verdwijnen en nu mis ik tijdens mijn rondje door de polder ook nog eens de ringmussen. De jacht, recreatiedruk en klimaat heeft daar een kleine bijdrage aan geleverd maar de grootste bijdrage van deze achteruitgang is toch wel aan de agrarische sector toe te wijzen.

Oranjepolder, 17 september 2018
Monocultuur, het spuiten van herbiciden en fungiciden en het intensieve maaien doen de natuur geen goed. Insecten zijn bijna compleet verdwenen en daarmee een belangrijke voedselbron voor de vogels. Maar over die hierboven genoemde vogelsoort, de ringmus maakte, maakte ik mij al langer zorgen. De Gemeente hield er een
efficiënt snoeiplan en maaibeleid op na waardoor elke twee-drie jaar alle knotwilgen in de polder werden gesnoeid en daarmee ook de nestgelegenheid van de ringmussen onklaar werd gemaakt..

Oranjepolder,14 maart 2024. de laatste?
Toch hielden ze het nog een aardige tijd vol maar ik bang dat het nu dan toch gebeurd is met deze prachtige mus. Hij is toch een stuk kleurrijker dan de huismus, grasmus en heggenmus om maar eens een paar familieleden te noemen. Ik heb destijds en paar pogingen ondernomen om de Gemeente Oosterhout te bewegen een snoeibeleid aan te houden waarbij steeds de ene helft per jaar en de andere helft het jaar daarna werd gesnoeid. Uiteindelijk met succes maar of dat op tijd is weet ik niet want vanaf dit voorjaar tot en met nu is het erg stil in de twee rijen knotwilgen langs de Vissersweg en Domeinweg.

Oranjepolder, 10 augustus 2016
Ik kan eigenlijk maar aan een oorzaak denken en doe moet dan al jaren gaande zijn. Het zou best wel een kunnen dat de ringmussenpopulatie elk jaar wel aan eileg, broeden en zelfs tot succesvol uitbroeden van de eieren kwam maar dat de jongen nooit vliegvlug werden in verband met voedselgebrek. De ouders konden eenvoudigweg niet voldoende insecten voor de jongen vangen. Zelfs kunnen ze hun dieet nog aanvullen met zaden en vruchten maar de jongen kunnen dat nog niet verteren. Uiteindelijk zouden de jongen dus gestorven kunnen zijn waardoor er geen nieuwe aanwas is en de populatie de laatste jaren langzaamaan vergrijsd. En als die ouder wordende populatie ringmussen uiteindelijk ook gestorven is, is de soort uit onze polder verdwenen.

Nu hoop ik een ding en dat is dat ik er met mijn theorie van de koude grond finaal naast zit en de ringmussen straks als we weer richting het voorjaar gaan gewoon weer kwetterend door de wilgen langs de Vissersweg heen en weer fladderen. Maar voorlopig maak ik mij nog flinke zorgen.

Wil je meer weten van deze mus van het buitengebied, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/ringmus

Geen opmerkingen: