een helemaal donkere buizerd |
Kijk, bij een zwarte kraai, scholekster of kievit ligt dat weer heel anders want zet duizend kraaien, kieviten of scholeksters op een rijtje en je hebt bij kraaien duizend dezelfde zwarte vogels waar je moeite moet doen om de verschillen per vogel te ontdekken. En dat geldt dus net zo voor scholeksters en kieviten. Bij buizerds ligt dat dus helemaal anders. Geen enkele buizerd lijkt op de andere, ze hebben allemaal hun eigen verenkleed. Ze zijn zogezegd zeer variabel van kleur en tekening.
Jaren geleden is nog eens onderzoek gedaan naar al die verschillende kleuren buizerds. Als je een buizerd op de site waarneming.nl wilde änmelden, kreeg je de vraag een van de vakjes aan te kruisen waar de vogels afgebeeld stonden van bijna wit naar helemaal diep donkerbruin. Ik weet trouwens niet wat de uitkomst van het onderzoek was. Maar met die variabel gekleurde vogels in het achterhoofd heb ik de afgelopen weken wat beter en bewuster naar de vogels gekeken. Een keer wat bewuster stilstaan bij een alledaagse vogel kan geen kwaad.
de meest voorkomende buizerd |
Ze broeden in heel ons land en hier zie ik ze ook in de polder broeden. Zelfs in een boom die in de polder langs de weg staat waar de hele dag verkeer langs rijdt en dan ook nog eens zwaar agrarisch verkeer. Ze hebben er gewoonweg geen moeite meer mee en zijn gewend aan mensen. Dat laatste kun je niet van veel vogels zeggen. Daardoor zijn ze voor mij dus ook onopvallend geworden en moet ik meer bewuster naar deze mooie roofvogels gaan kijken. Bij deze!
Wil je meer weten van deze alledaagse maar toch bijzondere roofvogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/buizerd
Geen opmerkingen:
Een reactie posten