maandag 16 december 2024

Steenlopers onderzoeken de strekdammen.

winterse steenloper 13 december 2024 Cadzand
Zelfs in de winter zien steenlopers er kleurrijk uit. De meeste steltlopers hebben een grijswit tot grijs winterkleed en sommige soorten lijken dan erg op elkaar. Zilverplevier, kanoet, zwarte ruiter, tureluur, witgat en groenpootruiter om maar eens een handjevol grijze steltlopers te noemen die hier in de winter verblijven. De steenloper is wat dat betreft een van de weinige uitzonderingen en is daarom met zijn mooie bruine verenkleed ook erg makkelijk te herkennen. Daarbij kun je hem ook wel uittekenen op de bassaltkeien van de strekdammen op de stranden en langs de kust op de grote dijken van stenen en asfalt zoals de dijken van Westkapelle en Brouwersdam. Het is geen vogel die je vaak in de poeltjes of op de zandstranden en kwelders langs de kust ziet foerageren.

ook scholeksters weten de voedselrijke
strekdam te vinden
De steenloper heeft behalve zijn bruine bovendek ook nog een opvallende donkere borstpartij en halsband die afgezet is met een witte band. Het lijkt wel de beschrijving van een kledingstuk. In de zomer zijn de kleuren intenser en minder vaal maar dat neemt niet weg dat zijn winterkleed de moeite waard is. Het is daarbij een druk baasje waardoor je oog direct zijn richting in wordt getrokken. Ze pikken druk in het wier wat op de stenen groeit en kijken onder alles wat daar op te tillen is. Ze rekenen erop dat ze op die manier iets eetbaars weten te vinden. Vorige week vrijdag zag ik ze nog bezig en ze waren ook nog eens succesvol want de ene mossel na de andere werd tussen het wier en de stenen uitgepulkt.

steenloper in zomerkleed 27 juli 2021
Brouwersdam
De steenlopers hebben wel een mooi eet ritme want door eb en vloed is de eettafel niet altijd beschikbaar. Bij laagwater eten ze zoveel als ze kunnen want bij vloed kunnen ze vrijwel niet bij het geschikte voedsel komen. In die vloedperiode rusten ze en sparen ze hun energie om na een uur of zes weer volle bak aan "tafel" aan te schuiven en een vers mosseltje of kreeftje te consumeren. 

Het is in de winter wel lastiger om op gewicht en temperatuur te blijven want er is sowieso minder voedsel zoals insecten, torren en jonge visjes en is het menu iets beperkter. Daarbij verstoren wandelaars soms ook met hun honden de foeragerende vogels keer op keer. Elke keer opvliegen, kostbare energie verbranden en weer opnieuw je stekje uitpluizen naar geschikt voedsel. 

verplicht rusten bij hoogwater
haven Cadzand 27 maart 2024
De winterperiode is voor veel dieren geen toptijd. Toch komen veel steltlopers in de winter naar ons land omdat het hier, ook vanwege het klimaat, een paradijsje is vergeleken met de in de winter stijf bevroren broedgebieden die ook nog eens onder eens stevig pak sneeuw bedekt zijn. Misschien maak ik mij zorgen om niets en vinden ze deze omstandigheid prima want het is altijd beter dan bij min 40 in Siberiƫ te moeten zijn.

Niet alle steltlopers overwinteren hier, er zijn er ook maar genoeg die verder naar het zuiden vliegen maar van elke soort blijft hier in de winter wel wat hangen. Altijd leuk om eens langs de kust naar steltlopers te speuren. Je kunt dan best wel eens verrast worden . 

Wil je meer weten van deze bijzondere onderzoekende steltloper, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/steenloper

Geen opmerkingen: