vrijdag 7 februari 2025

Om door een ringetje te halen.

"EATV"
Afgelopen week zag ik aan de kust een wulp met een witte pootring met de zwarte letters EATV. En dat is altijd leuk want als je een ring meldt, kom je vaak aan informatie over zo´n specifieke vogel of onderzoek van de soort. Voor deze geringde vogel kwam ik uit op een internationale site IWSG waar alle onderzoekers naar vogeltrekgedrag hun informatie delen. Deze Internationale Waadvogel Studie Groep(International Wader Study Group) doet onderzoek naar kustvogels en waadvogels met als doel inzicht te krijgen naar het gedrag van deze vogels en met name het trekgedrag.

Deze keer zag ik dus deze wulp maar in de afgelopen paar weken zag ik ook een kleine zwaan met een GPS halsband en pootring, een grauwe gans met een halsband en twee zeearenden met pootringen en een met een GPS zender op zijn rug. Er wordt ongelooflijk veel onderzoek gedaan naar vogels en het is daarom een prima ontwikkeling dat veel van deze onderzoeken in een groter verband worden gecoördineerd. Samen sta je sterker. Ik hoop dat met al die inzichten die hier uiteindelijk door ontstaan er ook belangrijke conclusies uitkomen en dat die ook overgenomen worden door onder andere de politiek. 

een echte wader
En dan moet ik gelijk weer denken aan die steeds weer opduikende plannen van de overheid om in de Waddenzee naar gas te boren. In mijn vorige blog van 4 februari over de kanoet schreef ik ook al over dit onderwerp. Ik maak mij daar namelijk serieus zorgen over want, met alle respect voor politici, zij hebben totaal geen verstand van ecosystemen. Zij hebben geen idee wat de gevolgen kunnen zijn van deze economisch gedreven beslissingen. Een ecosysteem als de Wadden is uiterst kwetsbaar en moet beschermd worden.

De steltlopers zijn wereldreizigers en vliegen twee keer per jaar enorme afstanden en gebruiken ons land als een soort tankstation en als je tijdens je reis niet kunt tanken, stopt je reis zo moet je hert maar zien. 

wulpen op de Bleeke Heide
De wulp die ik afgelopen week zag doet dus mee aan een groot internationaal onderzoek en is uit het hoge noorden afkomstig en overwintert hier. De Nederlandse wulpen zitten in de winterperiode weer zuidelijker en in deze tijd kunnen ze elkaar tegenkomen. De onze komen terug en de anderen gaan vertrekken. Afgelopen week zag ik bijvoorbeeld een grote groep wulpen in Chaam die druk boven de Bleeke Heide rondjes vlogen. Ik vroeg mij toen trouwens ook af zijn dit de onze of zijn dit de vertrekkers? Dit is trouwens een plek waar je over een dikke maand geen wulpen meer ziet want broeden doen ze ergens anders zoals in de Oosterhoutse Willemspolder.

Wil je meer weten van deze grootste steltloper van Europa, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/wulp

Geen opmerkingen: