maandag 10 februari 2025

Tussenstop ijslandse grutto.

ijslandse grutto's afgelopen vrijdag
We zitten nu nog in het begin van de wintermaand februari en dat is een periode waarin je nog niet aan grutto's denkt. En toch kun je dat voorzichtjes aan wel gaan doen want de eerste ijslandse grutto's zijn inmiddels gearriveerd. Afgelopen vrijdag zag ik de eerste groepjes in Zeeland. En dan maak ik een kleine buiging uit eerbied voor deze geweldenaar. Deze vogels zijn namelijk wereldrecordhouder non-stop lange afstand vliegen. IJslandse grutto's vliegen twee keer per jaar 12.000 kilometer non-stop van de broedgebieden in het noorden naar de overwintergebieden in het zuiden.

Onze grutto's komen ook wat later terug maar ook dat duurt niet lang meer. Deze ijslandse vogels stonden afgelopen vrijdag in plassen met ondiep water en ze foerageerden daar alsof hun leven er vanaf hing en misschien is dat ook wel zo want ze hebben net een deel van die enorme tocht achter de rug. Ze maken hier dus een noodzakelijke tussenstop. 

De ijslanders zijn hier maar even en begin april zijn ze weer weg en gaan ze naar hun broedgebieden. In deze periode komen ook de Nederlandse grutto's terug en kun je ze met wat geluk goed vergelijken. Maar dan moeten de omstandigheden wel meewerken. Zo zijn de poten van de ijslandse grutto iets korter, maar ja, als ze dan tot hun buik in het water staan is dat niet te zien en ook de snavel is iets korter maar ook dat is lastig te zien als er geen "gewone" grutto in de buurt is om te vergelijken. En met dit grijze weer van de afgelopen tijd is ook de kleur niet goed te zien temeer ook omdat beide soorten nog deels in hun overwegend grijze winterkleed zitten. De ijslandse grutto is ook veel roder van kleur en die rode kleur loopt best wel ver door tot tussen de poten en bij de grutto is dat niet het geval daar stopt de rode kleur aan het begin van de borst.

5 maart 2023 Biesbosch
"onze" grutto
Kortom, een lastig verhaal. Daarom is het nu de beste tijd om de ijslandse grutto, overigens een ondersoort van de rosse grutto, goed te zien. In deze periode is de kans op een gewone grutto nog niet zo groot en zijn het dus voornamelijk ijslandse grutto's die de ondiepe plassen uitkammen naar voedsel. In de Biesbosch kunnen we ze over een paar weken ook verwachten en dan zou een vergelijking van de twee soorten mogelijk moeten zijn. 

En met wat geluk is de rode kleur bij de ijslandse vogels ook wat nadrukkelijker aanwezig en zie je de kleur mooi doorlopen, tussen de poten door. Bij onze grutto stopt dat op de borst en is de grijze buik als onderscheidend kenmerk goed zichtbaar. Hoe dan ook, determineren blijft een lastig verhaal.
 

Wil je meer weten van de deze ondersoort van onze nationale vogel, klik dan op de link;
https://stats.sovon.nl/stats/soort/5321



Geen opmerkingen: