vrijdag 5 mei 2017

Beschermen loont!

kievit van nog geen dag oud(4 mei)
Weidevogels beschermen loont. Dat is voor mij vandaag wel duidelijk geworden want in de akkers waar de eieren niet gestolen waren, hebben we vandaag kunnen genieten van de eerste kievit pullen. In een uienakker ontdekten we de eerste jonge vogels van het seizoen. Waarschijnlijk zijn er her en der al genoeg jonge kieviten uitgevlogen, maar wij hebben vandaag de eerste jongen in levende lijve mogen aanschouwen. Hoeveel zouden het er geweest zijn als de 22 nesten begin april niet leeggeroofd waren?

Het meest bijzondere van deze middag was wel het kievitsnest waar we in de legvolgorde van de eieren, konden zien hoe de beestjes het ei en het nest verlaten. Het was namelijk zo dat een vliegvlug jong door de akker liep, een jong was net uit het ei gekomen(zie ook de foto) en het derde jong zat nog in het ei. Dit jong had het ei  met zijn eitand al aangepikt en een opening gemaakt. We hoorden het jong ook piepen en het was dus een kwestie van tijd of ook deze jonge kievit loopt door deze uienakker. We hebben, na een fotootje te maken, de beestje met rust gelaten en de onrustige ouders de kans gegeven bij de geboorte van hun jongste te zijn.

nest van een scholekster(4 mei)
De meeste akkers  zijn nu ingezaaid en worden de komende tijd met rust gelaten, dé kans voor de weidevogels om een tweede legsel te produceren. De kans dat deze legsels probleemloos uitkomen ligt flink hoger dan de eerste ronde. Er is echter wel een serieus probleem te benoemen en dat is de mate waarin de kievit voldoende in conditie komt om een tweede legronde succesvol te volbrengen. Het is namelijk zo dat na de eerste leg, slechts 30% van de kieviten voldoende conditie heeft voor een tweede ronde.

Het idee wat met name bij eirerrapers en sommige agrariërs leeft, is dat het geen kwaad kan om het eerste legsel te rapen of uit te maaien want ze leggen dan toch wel weer een tweede legsel. Dat is dus een misvatting waardoor de aantallen snel afnemen, met daarnaast ook nog eens de verdroging en intensieve landbouw(raaigras, wat eigenlijk een groene woestijn is waar niets leeft en geen voedsel oplevert). Heel erg jammer en geeft de noodzaak van weidevogelbescherming maar weer eens aan.

Wat mij betreft is voortaan elk jaar, het jaar van de kievit!

Geen opmerkingen: