dinsdag 2 mei 2017

De wekker gaat, en hoe!

vroege vogel
In de vroege ochtend en dan bedoel echt in de vroege ochtend, zo rond een uur of vijf, kun je de meeste vogels horen zingen. Als de vogels net wakker worden, beginnen ze dag met een uitbundig lied en hoe later het wordt, hoe stiller het wordt. De eersten zijn de zangers zoals merels, zanglijsters, roodborst en winterkoning. Gevolgd door heggemus, mezen, fitis, tjiftjaf, daarna komen de zaadeters zoals de vink en duiven pas op gang. En zo gaat het maar door totdat alles uit volle borst zit te fluiten. Maar wat mij opvalt is dat de spechten altijd de laatste zijn die zich laten horen. Spechten zijn volgens mij lui, uitslapers die niet zo graag in alle vroegte willen laten horen dat ze er zijn. Zo ook vanmorgen, het begon met een zachte roffel en het was al ruimschoots licht en bijna zeven uur geworden.

kampioen vroeg opstaan, de nachtegaal
Of, maar dat kan ik haast niet geloven, houden ze rekening met ons en roffelen ze liever op een wat christelijker tijdstip. Willen ze geen overlast veroorzaken en geen gedoe met de buren. Naar mijn idee is het ook voor de spechten belangrijk om te vertellen dat ze geen concurrentie in hun territorium dulden of vrouwtjes willen vertellen dat ze een prima stekje beheren in een voor hun kindvriendelijke buurt.

Er is geen onderscheid, groene specht lacht echt pas een uur na zonsopkomst, de kleine en grote bonte specht roffelen ook niet voor een uur of zes. Ik ken onder de vogels verder eigenlijk geen echte uitslapers of het moeten de roofvogels zijn. Daar zijn er wel een paar bij die wel wat thermiek nodig hebben om hoogte te maken. Bij de Vogelbescherming(zie het schema hieronder) laten ze de spechten wel wat eerder ontwaken maar ik heb een andere ervaring.

Dat mij die luie spechten zo opvallen, komt door mijn vroege vogelwandelingen in de boswachterij Dorst en de inventarisaties in de Biesbosch. Ik ben dan vaak voor een uur of vijf op pad en heb dan serieus werk met al die geluidjes thuis te brengen maar miste steeds de "rammelaars" van de natuur, zozeer zelfs dat het keer op keer begon op te vallen.

Met een beetje geluk, als je tenminste op tijd uit je bed kunt en natuurlijk op de juiste plek bent, hoor je de volgende soorten voorbij komen;
 
04.00   Nachtegaal, Boomleeuwerik
04.30   Paapje, Veldleeuwerik, Gekraagde roodstaart, Kwartel
04.45   Grote lijster, Merel, Fazant, Roodborst, Zanglijster, Koekoek
05.00   Heggemus, Geelgors, Winterkoning, Boompieper
05.15   Koolmees, Staartmees, Tuinfluiter, Vink, Tjiftjaf, Boomkruiper, IJsvogel
05.30   Pimpelmees, Matkop, Glanskop, Zwartkop, Grauwe vliegenvanger
05.45   Tortel, Houtduif, Groene specht
06.00   Kneu, Spreeuw, Vlaamse gaai, Grote bonte specht
06.15   Putter, Europese kanarie, Groenling, Fluiter
(bron; vogelbescherming)
Bovenstaand schema is globaal en gaat uit van een zonsopgang rond 6 uur ’s-ochtends.
 
Het is overigens zo, dat zonsopkomst nog niet betekent dat de zon al schijnt, het schemert eerst nog even. Veel vogels beginnen dus nog ruimschoots voordat het langzaam licht begint te worden.
 

Geen opmerkingen: