dinsdag 1 augustus 2017

Jonge bevers in de polder.

Het domein of territorium van de familie bever in de afgetakte Donge
In de polder gaat het nu voornamelijk om kraaien, kauwen, roeken, houtduiven en meeuwen die in grote groepen door de polder cruisen. Ze kammen de gemaaide graanakkers uit en eten de laatste gemorste restjes graankorrels op. In de gemaaide grasakkers ruimen ze alle kadavertjes op en kunnen in deze kale akkers makkelijk de aan de maaimachine ontsnapte prooidiertjes vangen. Voor hun is deze tijd een toptijd maar voor mij als vogelaar is het de stilste periode van het jaar en valt er niet veel te beleven in de Oranjepolder.
volwassen bever
Ik ga nu echt elders op zoek naar de vogels die al tekenen van de aanstaande trek vertonen door zich te verzamelen op grote uitgestrekte plekken in bijvoorbeeld de boswachterij Dorst en de Noordwaard in de Biesbosch. Maar gisteren kon ik in de polder toch weer even genieten van mooi dierengeluk. De bever die al heel wat jaren een grote en steeds groter wordende burcht bewoond heeft ook dit jaar weer jongen gekregen. Deze beverfamilie is van oorsprong familie van de groep bevers die 25 jaar geleden in de Biesbosch is uitgezet.

De beverfamilie met Oost Duits bloed in de aderen doet het hier goed en de bevers die ik in de omgeving van de Oranjepolder zie, zijn dus ook allemaal nazaten van deze pioniersfamilie. De bevers die de Donge verder zijn opgetrokken, richting Raamsdonk, komen vrijwel zeker uit de familie voort die nu dus jongen hebben, zeg maar de ooms en tantes of zelfs oudere broers en zussen van deze jonge bevertjes.

bever met jong in de Donge(31 aug 2017) 
Gisteren was een van de ouders met een van de jonge bevertjes aan het spelen. Prachtig om te zien dat deze dieren zoveel genegenheid tonen, dat zie je bij vogels eigenlijk nooit, daar draait het vrijwel uitsluitend om eten en uitvliegen en dan wegwezen. Daarmee houdt het eigenlijk wel op, jonge vogels kiezen zo snel mogelijk hun eigen weg en zoeken hun ouders daarna niet meer op. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, zoals duiven die nog wel even bij elkaar blijven en mussen en spreeuwen die in grote groepen leven. Maar of die daar hun familiebanden aanhalen, dat betwijfel ik.

Wil je meer weten van castor fiber oftewel de Europese bever, kijk dan op de link;  http://www.zoogdiervereniging.nl/de-bever-castor-fiber

Geen opmerkingen: