|
de eerst rietgors in beeld |
Afgelopen donderdag was de voorspelling af en toe een bui en in de middag kans op een bui natte sneeuw. Het klonk niet best maar het was de beste dag van de week. De hele week werden we op donker, somber en regenachtig weer getrakteerd. Maar welke vogelsoorten kun je juist met winters weer en sneeuw verwachten, de sneeuwgors en ijsgors natuurlijk. Wel een paar soorten die je vrijwel niet in het binnenland tegen zult komen, daar moet je echt voor naar de kust en specifiek naar de Wadden waar in de winter de grootste concentraties voorkomen.
|
voorbij scherende sneeuwgors |
Deze twee zeldzame wintergasten werden alweer een paar dagen achter elkaar bij Oostdijk op Goeree Overflakkee gemeld. Toevallig in een gebied wat ik goed ken omdat we daar al jaren in het voorjaar op vakantie gaan. Maar wat ik niet wist, was dat in deze tijd van het jaar de open duinvlakte volledig onder water staat. in het voorjaar is het een heerlijk verlaten gebied wat voor strand en badgasten niet interessant is. Geen schoon zandstrand, dichtbij een parkeerplaats en strandtent met alles bij de hand als je maar niet hoeft te lopen. Nee, dit gebied is leeg en ruig, veel verstuivingen, een strand met veel helmgraspollen, zeekraal, en zelfs wat lage struiken. Ideaal voor veel soorten gorzen.
|
voorbij vliegende sneeuwgorzen |
We liepen door de duinovergang, sloegen af naar het westen en liepen tot onze enkels in het water, zover we konden kijken water met graspollen. We hielden het net droog. De eerste rietgorzen en een paar fraters vlogen op. Daarmee was de dag alweer geslaagd. Fraters zijn ook van die spaarzame wintergasten. In de verte zagen we grote groepen kleine lichte vogeltjes vliegen. Het kon bijna niet waar zijn dat dat allemaal sneeuwgorzen waren. Ik had wel op een paar gorzen gerekend maar het waren en veel meer dan vijftig. Wat een geluk.
De sneeuwgorzen waren wel wat vliegerig, of dat door de wind kwam of omdat wij daar rondliepen weet ik niet maar ze bleven op een voor hun veilige afstand van ons verwijderd. Tussen de opvliegende vogels ontdekten we een paar strandleeuweriken en ook een groepje ijsgorzen. Dit zijn de wat donkere neven van de sneeuwgorzen. De sneeuwgorzen verschillen onderling behoorlijk van kleur maar hebben allemaal de lichte onderkant gemeen en goed herkenbaar. Een heerlijke ochtend met koude voeten, harde wind en veel gorzen, het totaalplaatje klopte.
Wil je meer weten van deze taaie rakker uit het hoge noorden, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=389
Geen opmerkingen:
Een reactie posten