dinsdag 10 december 2019

Kleine zilvers aan de kust.

kleine zilverreiger aan een zout oevertje
Zo makkelijk het is om een kleine zilverreiger aan de kust te spotten, zo moeilijk is het om er in deze tijd een bij ons in de buurt te zien. Zelfs in de Biesbosch is deze soort nu even niet te vinden. Wat zou de reden dan toch zijn dat deze vogels, maar bijvoorbeeld ook andere vogels zoals de scholeksters, in de winter de kust opzoeken?

Zou het de gemiddeld wat hogere temperatuur of het mogelijke voedselaanbod zijn? Ik weet het niet. Ze schakelen aan de kust over op kleine garnaaltjes, visjes en kreeftachtigen en de scholeksters pikken dan aan de kust ook graag een krabbetje, kokkeltje of nonnetje mee.
In de winter aan de kust
In het binnenland eten de kleine zilverreigers het liefst stekelbaarsjes en de scholeksters trekken dan vooral pieren uit de grond. Ze schakelen dus over op een ander meer zouter dieet maar dat zal vooral zijn omdat het aanbod zo is en zal niet direct de reden zijn om in de winter naar de kust te gaan. Ze gaan allebei op de wieken als het echt gaat winteren.

Bij vorst trekken ze weg naar het zuiden en komen pas weer terug als de winter bijna op zijn eind loopt. Maar in februari zijn ze zeker terug want dan beginnen de voorbereidingen voor het broedseizoen. De scholeksters beginnen weer iets later aan hun broedseizoen.

Maar wat ik ook niet echt direct op 't netvlies had, was dat zowel kleine zilverreigers als de scholeksters uit het noorden hier ook overwinteren. Het moet hier dan, zoals ik hierboven al schreef, een milde winter zijn. Dus de aantallen zijn nu zelfs groter dan in de rest van het jaar. Ze zitten nu met name in de Delta en op de Wadden en daar zijn ze dan ook goed te zien.

Wil je meer weten van deze kleine reiger, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kleine-zilverreiger

Geen opmerkingen: