vrijdag 6 december 2019

Prachtige witwang gespot.

de juveniele witwangstern in kwestie
Een nieuwe vogelsoort spotten doet wat met je. Een gevoel van vreugde en spanning tegelijkertijd, een gezonde mix zullen we maar zeggen. Het was afgelopen woensdag de achtste keer dit jaar dat mij dat overkwam. De vogel waar het deze keer om ging was een jonge of juveniele witwangstern. Een zeldzame verschijning in Nederland en deze vogel zat al een aantal dagen zomaar in de haven van Stellendam.

Het is dat de vogel al eerder gespot was en op de site van waarneming.nl vermeld stond want anders was de vogel niet op mijn lijstje terecht gekomen. De vogel lijkt sprekend op een visdief en dan denk ik dat de vogel door mij als zodanig ook genoteerd zou zijn. Afgelopen maand zagen we op Texel ook nog een visdief, dus in december weer een visdief zien was dan aannemelijker geweest dan een witwangstern.

Normaalgesproken zijn de witwangsterns in november al weggetrokken naar west Afrika. Deze jonge vogel is mogelijk op het Zuidlaarder meer in Groningen geboren en op weg naar Afrika. In Nederland broeden maar net 15 koppels, dus het is zeker een zeer bijzondere waarneming te noemen met de aantekening dat we meegelift zijn op de scherpte van een medevogelaar. De meeste witwangsterns broeden in zuid- en midden Europa en wij zitten aan de meest noordelijke verspreidingsgrens van deze soort.

witvleugelstern

De witwangstern is, samen met de witvleugel- stern en zwarte stern, een van de drie moerassterns in Nederland en met de ontmoeting met de witwangstern van afgelopen woensdag, heb ik ze dit jaar alle drie gezien. De zwarte stern is een stuk makkelijker om te zien de andere twee zijn vooral toevalstreffers.

De zwarte stern broedt in de Zouwe Boezem vlakbij Lexmond en is tijdens de vogeltrek ook wel  te zien in de Biesbosch. De witvleugel- stern zag ik dit jaar ook langs vliegen in de Noordwaard. Zo'n zes vogels zaten in een groep zwarte sterns en waren op weg naar het noorden van ons land. Daar broeden slechts een koppel of zeven vogels waardoor ze nog zeldzamer zijn dan de witwangstern.

Wil je meer weten van deze zeldzame moerasbewoner, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/witwangstern

Geen opmerkingen: