dinsdag 3 december 2019

Kleine zwaan en Wilde zwaan.

de winterzwanen naast elkaar
Soms zit het mee en zie je twee van je favoriete zwanen vlak bij elkaar staan. Op de voorgrond de wilde zwaan en daarachter de kleine zwaan.

De wilde zwaan heeft echt een andere kop dan de kleine zwaan. Langer en spitser en dan ook nog de gele vlek die in een lange punt uitloopt voorbij het neusgat. Dat laatst kenmerk gebruik ik om de soort te determineren. Het formaat van de zwaan zegt niet zoveel als de vogel alleen staat of alleen met soortgenoten in de akker staat.

De kleine zwaan heeft een opvallend boller kopje en de gele vlek heeft meer een ruitvorm en loopt dus niet uit in een punt tot voorbij het
kleine zwaan(L) en wilde zwaan(R)
neusgat. Ook de aantallen per soort verschillen, zo zie je de kleine zwanen meestal in wat grotere groepen dicht bij elkaar staan terwijl de wilde zwaan vaak in tweetallen of in hele kleine groepjes hier overwinteren. Je ziet ze nooit in groepen van 75 of 100 stuks in een weiland staan.
De kleine doet dat zeker wel. Zelfs hier om de hoek in de Gecombineerde Willemspolder. Vanaf januari zijn de kleine zwanen daar in een mooie groep van 75 plus te zien.
zoek de kleine zwaan
Ze staan hier op de foto in een aardappelakker met nog flink wat oogstresten in de grond. Daar zouden ze komende maanden wel eens op blijven foerageren. Dat doen ze liever namelijk liever dan alleen gras eten. In de rottende aardappels zit veel meer voedingswaarde dan in gras en dat weten ze. Daarbij moet je nogal wat gras opknabbelen om aan een vergelijkbare hoeveelheid voedingswaarde te komen.

In de groep van een kleine dertig zwanen die ik gisteren zag, zitten helaas geen jongen. De blauwgrijze of asgrijze jongen ontbreken en dat is een slecht teken. En zo gaat dat alweer jaren achtereen. De populatie vergrijst en dat betekent dat er een keer een eind aan gaat komen. Al jaren achtereen is het percentage grootgebrachte jonge kleine zwanen minder dan 10%. Echt te weinig.

Wil je meer weten van de zeldzaamste van de twee, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/wilde-zwaan

Geen opmerkingen: