|
volwassen ransuil |
Ik vermoed dat elk jaar, en dat ook alweer jarenlang, ransuilen in de Oranjepolder leven en ook broeden. Door de jaren heen kom ik ze steeds weer tegen. Bijvoorbeeld in de Natuurtuin van het IVN, waar ze ook wel eens gebroed hebben of ik kom ze tegen bij de voetbalclub SCO die afgelopen jaar als broedlocatie aan de beurt was. Ook de volkstuintjes, de schaatsbaan, onze eigen tuin en langs het Kromgat zijn allemaal plekken waar ik ze wel eens ben tegengekomen. Het is zeg maar een redelijk stabiele populatie die misschien ook wel meer vogels voortbrengt die elders, buiten de Oranjepolder een eigen territorium bezetten. Deze, verder erg kale en wat doodse polder, levert zo stiekempjes aan toch wel eens wat moois op.
Want naast ransuilen leven hier minstens twee koppels torenvalken, af en toe een koppel boomvalken en twee koppels buizerds die ook allemaal jongen voortbrengen en hier van een goed gevulde muizentafel eten. Er leeft verder weinig in die weilanden met Engels raaigras, waar zowat de hele polder uit bestaat, maar muizen gedijen er dus kennelijk goed in.
|
de vier jonge ransuilen |
In de IVN Natuurtuin in de Oranjepolder zijn alweer een tijdje geleden vier jonge ransuilen geboren en die heb ik destijds goed kunnen volgen. Dat kwam omdat ik het geluk had dat vrij snel nadat ze waren uitgevlogen, ik de jongen in de boomgaard van de tuin een tijdje kon volgen. Ze waren erg honkvast en werden nog gevoerd door de ouders. Ze bleven daar ruim een maand rondhangen om daarna uit te vliegen.
De ransuilen van dit jaar zitten nu vlakbij de sportvelden in de Oranjepolder en hebben volgens mij ook weer jongen. Het is er namelijk de tijd voor want in februari zoeken de koppels een oud kraaien- of eksternest en bezetten dat nest om te broeden. Met wat geluk, en dat hangt ook van de muizenstand af, vliegen hier de komende maand ook weer jonge ransuilen uit. Het vrouwtje roept elke avond en het roepje duidt op een vrouwtjes uil die op of bij het nest zit.
|
twee toch wel verschillende broers of zussen |
Met de ransuilen gaat het in ons land ook alweer een hele tijd niet goed en het is daarom extra fijn dat hier elk jaar een koppel aanwezig is en de stand hier niet verder terugloopt. Het koppel moet wel voor voldoende nageslacht zorgen want anders houdt het hier ook een keer op. En op die ontwikkeling heb je weinig zicht, het aantal vogels wat uiteindelijk jaarlijks uitvliegt en volwassen wordt is mij dus niet duidelijk. Jonge vogels kunnen tientallen kilometers verder een eigen territorium bezetten.
Het gekke van deze vogels is, is dat ze vaak in de nabijheid van bebouwing verblijven. Je zou denken dat ze met name in de bossen leven maar dat is niet zo. Vlakbij agrarisch gebied met bebouwing heeft de voorkeur. Dus wat dat betreft, klopt dit plaatje in de Oranjepolder wel. Ik wacht met spanning af totdat ik de jongen in of bij het nest om voedsel hoor bedelen. Vandaag zat de ransuil op de rand van het nest en dat zou dus kunnen betekenen dat de eerste jonge uilen al uit het ei zijn gekomen.
Wil je meer weten van deze mooie nachtelijke verschijning in onze polder, klik dan op de link;
Geen opmerkingen:
Een reactie posten