dinsdag 27 april 2021

Twee bonte vliegenvangers?

De bruine variant bonte vlieg(m)
De bonte vliegenvanger is weer nadrukkelijk aanwezig in de boswachterij Dorst. Volgens mij een week of twee later dan de voorgaande jaren. Ik twijfel er nog steeds aan of het zo is, maar de koude maand april kan hier mede oorzaak van zijn. De vogels blijven op hun terugreis wachten tot het weer wat beter wordt en dat kan de juiste windrichting zijn of een wat aangenamere temperatuur. Een wat aangenamere temperatuur betekent ook meer insecten en dus meer eten. En eten hebben ze na die enorme reis in grote hoeveelheden nodig.

Zouden ze toch doorvliegen met een sterke noordenwind tegen dan kost dat extra energie en als er dan ook nog eens weinig te eten is, dan is de kans op overleven ineens een stuk kleiner. Maar goed, ze zijn er weer en zo te zien en te horen gaat het goed met ze en kan het broedseizoen beginnen. Nu wist ik al wel dat de mannetjes bonte vliegenvangers in twee uitvoeringen rondvliegen maar echt de verschillen duidelijk kunnen zien, was mij nog niet eerder goed gelukt.

De zwarte variant bonte vlieg(m)
De mannetjes kunnen in een wat bruinere vorm voorkomen en in een echte zwarte vorm. De zwarte variant is eigenlijk een meer noordelijke vogel maar komt dus ook hier voor, of het is een doortrekker. 

De witte accenten op het voorhoofd, de vleugels en staartpennen zijn bij beide mannetjes, bruin of zwart, hetzelfde. De bruinere variant lijkt sterk op een vrouwtje maar de twee kleine witte stipjes op het voorhoofd, net bovenaan de snavelbasis, maken het verschil. Een vrouwtje mist die witte stipjes en dat is dan weer makkelijk als je een zwijgzaam mannetje ontmoet.

De mannetjes van afgelopen week, waren te druk met het bezetten van het territorium en de vrouwtjes te lokken, dat ze mij vrijwel compleet negeerden.. Dat betekende dat ik de bonte vliegenvanger tot op minder dan twee meter kon benaderen. Ze zijn zo druk met dit belangrijke werk dat het ondanks het mogelijke gevaar, ze gewoon doorgaan.

Bonte vliegenvanger(v)
En om het helemaal makkelijk te maken, zitten in het zelfde broedgebied ook nog grauwe vliegenvangers. De mannetjes lijken eerder op de vrouwtjes bonte vliegenvangers en dat schept verwarring. Alleen als je de grauwe uitgebreid kunt bekijken zie je de dunne streepjes op de borst en kop.

Er zitten dus geen twee soorten bonte vliegenvangers, of ondersoorten in de boswachterij Dorst maar twee verschillende uitvoeringen van een soort. En met wat geluk kom je ze alle twee op een wandeling tegen.

Wil je meer weten van deze kleine druktemaker, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/bonte-vliegenvanger

Geen opmerkingen: