mannetje kruisbek |
En als dat aan de hand is gaat het dan niet alleen om kruisbekken maar ook om grote en kleine barmsijzen, kepen, sijzen, koperwieken, kramsvogels en soms ook pestvogels. Die laatste is echt zeldzaam en het gaat hier in de winter vrijwel nooit om grote aantallen. Maar de kruisbekken daarentegen, daar kun je flinke aantallen van tegenkomen. Meestal in de buurt van de dennen en sparren waar ze zich tegoed doen aan de onrijpe kegels. In Dorst heb je zo'n plekje waar ze boven in de toppen van de dennen te vinden zijn. Ik speur daar de toppen af en als ze in Dorst zijn, vind ik ze daar negen van de tien keer.
Afgelopen week zag ik zeker elf mannen en vrouwen, deze keer in een berkje dat vlakbij de grove dennen stond. Mooie rood gekleurde mannen en olijfgroene vrouwen. Dat is bij kruisbekken juist zo makkelijk, de mannen en vrouwen hebben een totaal ander gekleurd verenkleed. Bij de meeste vogels is dat niet zo uitgesproken verschillend.
een groepje kruisbekken |
Wat trouwens ook altijd goed werkt om kruisbekken te spotten, is in de vroege ochtend, als het net een half uurtje licht is, in het bos bij de dennen rustig te wachten. De kruisbekken gaan dan heel actief voedsel zoeken en dat doen ze behoorlijk luidruchtig. Meestal vliegen ze dan druk kwetterend heen en weer en soms zitten ze ook op de grond om te drinken aan de rand van een leemput.
kruisbek vrouwtje |
Wil je meer weten van deze aparte vogels, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kruisbek
Geen opmerkingen:
Een reactie posten