donderdag 2 december 2021

Prachtig gekleurde kruisbekken.

mannetje kruisbek
En ineens zijn er weer volop kruisbekken en dat is het tweede jaar op rij dat ze in mooie aantallen aanwezig zijn. Kruisbekken bij ons betekent dat daar waar ze vandaan komen minder voedsel beschikbaar is of moeilijk beschikbaar. Dat geldt voor zoveel wintergasten, als het "thuis" niet goed zit met het voedsel, moeten ze wel op zoek naar betere oorden en zien we ze hier. In een slecht jaar voor ons gaat het om enkele duizenden vogels maar in een goed jaar kunnen hier tienduizenden vogels overwinteren en dat is dan wel een slecht jaar voor de kruisbekken want dan is er thuis niet te eten.

En als dat aan de hand is gaat het dan niet alleen om kruisbekken maar ook om grote en kleine barmsijzen, kepen, sijzen, koperwieken, kramsvogels en soms ook pestvogels. Die laatste is echt zeldzaam en het gaat hier in de winter vrijwel nooit om grote aantallen. Maar de kruisbekken daarentegen, daar kun je flinke aantallen van tegenkomen. Meestal in de buurt van de dennen en sparren waar ze zich tegoed doen aan de onrijpe kegels. In Dorst heb je zo'n plekje waar ze boven in de toppen van de dennen te vinden zijn. Ik speur daar de toppen af en als ze in Dorst zijn, vind ik ze daar negen van de tien keer. 

een groepje kruisbekken
Afgelopen week zag ik zeker elf mannen en vrouwen, deze keer in een berkje dat vlakbij de grove dennen stond. Mooie rood gekleurde mannen en olijfgroene vrouwen. Dat is bij kruisbekken juist zo makkelijk, de mannen en vrouwen hebben een totaal ander gekleurd verenkleed. Bij de meeste vogels is dat niet zo uitgesproken verschillend. 

Wat trouwens ook altijd goed werkt om kruisbekken te spotten, is in de vroege ochtend, als het net een half uurtje licht is, in het bos bij de dennen rustig te wachten. De kruisbekken gaan dan heel actief voedsel zoeken en dat doen ze behoorlijk luidruchtig. Meestal vliegen ze dan druk kwetterend heen en weer en soms zitten ze ook op de grond om te drinken aan de rand van een leemput. 
kruisbek vrouwtje
In ieder geval is deze waarneming weer hoopvol te noemen want het zou dus kunnen dat we hier de hele winter plezier van hebben. Ik zoek de kruisbekken altijd in de buurt van dennen en sparren en enkele jaren geleden lukte dat ook wel eens in een lariksbosje. Alleen hebben de lariksen in Dorst de afgelopen jaren door de droogte een flinke opdonder gekregen en zijn veel bomen doodgegaan. Daar valt geen voedsel meer te halen en ook andere vogels zie ik daar nog amper. 

Wil je meer weten van deze aparte vogels, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kruisbek

Geen opmerkingen: