dinsdag 7 december 2021

Weerzien met 052E

052E in een aardappelakker
Vorig jaar, op 2 december zagen we in Zeeland een groepje kleine zwanen met in die groep een kleine zwaan met halsband. In Nederland worden gele halsbanden met zwarte letters en cijfers gebruikt. Meestal drie letters en een letter. Deze kleine zwaan had een halsband met de cijfer/letter combinatie 052E en hij was op 26 december 2014 in de buurt van Bernheze in Oost Brabant geringd en voorzien van deze bewuste gele halsband. Deze vogel is een mannetje en blijkt een bijzonder reislustig type te zijn. 

Dat hij zo reislustig is, ben ik te weten gekomen door de honderden meldingen uit heel Noord Europa van deze zwaan. Een paar dagen nadat hij geringd was, vertrok deze zwaan al naar België en na de winter, begin april is de zwaan naar Estland vertrokken. Daarna is het even stil gebleven, maar de zwaan zal ongetwijfeld doorgevlogen zijn naar het Kola schiereiland en misschien wel verder tot aan de monding van de Kolyma rivier in Oost-Siberië. In oktober was hij alweer terug en is via Lauwersoog terug naar Zeeland gevlogen en net als het jaar daarvoor is hij wat later in de winter opnieuw naar België gegaan.

een klein deel van de levensloop van 052E
Het jaar daarna is hij via België zelfs doorgevlogen naar Engeland en van daar rechtstreeks door naar Estland. In de winter van 2018/2019 is hij niet naar Nederland gekomen en heeft in Duitsland overwinterd. De winters daarna is hij wel wat meer gaan zwerven. Via verschillende landen zoals Denemarken, Duitsland, Estland, België, Nederland en Engeland heeft hij zijn overwinteringsgebied verder uitgebreid. 

een deel vaan de groep met 1 jong
Vorig jaar op 2 december 2020 zat hij in het Zeeuwse Oosterland en dit jaar op 3 december zat hij vrijwel op dezelfde aardappelakker. Toen ik de halsband aflas, herinnerde ik mij deze zwaan en dat was weer prachtig om hem gezond en wel terug te zien. Al zeven jaar door Noordwest Europa zwervend en alle gevaren trotserend, dat is toch geweldig!?
 
In de groep van 41 kleine zwanen zaten 11 jonge vogels, sommige vogels nog helemaal asgrijs en waarschijnlijk laat in het seizoen geboren maar ook al een paar helemaal uitgekleurde beesten. Het kan zijn dat die vroeg in het voorjaar zijn geboren. In het tweede jaar zijn ze net als de ouders helemaal wit.

Wil je meer weten van deze bijzondere Europeaan, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kleine-zwaan

Geen opmerkingen: