dinsdag 30 augustus 2022

Kleine karekiet in het riet.

een zwijgzame karekiet
Van de rietvogels is de kleine karekiet op een na de laatste die naar hier komt om te broeden. De laatste is de bosrietzanger en die arriveert een maandje later. Ongeveer vanaf 20 april arriveren de karekieten en die beginnen dan ook gelijk te kare-kare-kare-kieten. Ineens zitten de rietkragen er vol mee. Wel fijn dat ze wat later aankomen dan de rietzangers want dan verwar je die twee liedjes niet met elkaar. Je kunt dan even wennen aan de zang. Want dat wil in het begin van het seizoen nog weleens misgaan.

Ik hoorde afgelopen week nog een karekiet zingen en dat is laat. Eind augustus zijn ze vrijwel klaar met broeden en de jongen zijn al niet meer te onderscheiden van de oudervogels. Over niet al te lange tijd vertrekken ze weer en zitten we een half jaartje zonder. Ze zijn nu dus nog volop aanwezig alleen moet je ze nu op "zicht" zoeken en kun je niet meer op het geluid afgaan. Ze zitten nog steeds in de rietkragen en zijn best druk. Altijd klimmen en overspringen naar een volgende stengel en maar zoeken naar spinnetjes en insectjes. 

kleine karekiet in het riet
Gisterenochtend liep ik om de Zonzeelse polder heen en heb tijdens het lopen de rietkraag geen moment uit het oog verloren. En telkens als er wat rietpluimen heen en weer bewogen, keek ik even snel met mijn kijker wie dat deed. Van de tien keer dat een rietpluim stond te wuiven was het acht keer een scharrelende kleine karekiet en de twee andere vogels waren een vrouwtjes rietgors en een rietzanger. 

Het zou trouwens best wel een kunnen dat tussen al die karekieten ook nog een bosrietzanger heeft gezeten. Het uiterlijk van die twee verschilt vrijwel niet en om dat verschil vast te kunnen stellen, moeten ze wel even zingen en die tijd is dus voorbij. Het enige piepkleine verschil is de lengte van de snavel. Die is van de bosrietzanger iets langer. 
bosrietzanger met een iets langere snavel
Langs de rietkraag staan flink wat bosjes grauwe wilg en af en toe een vlier en braam. Dat is precies de biotoop voor een bosrietzanger en een karekiet zit daar ook in de rietstengels die erbij staan. 

Hier in de wijk zaten verschillende kleine karekieten en vrijwel elke vijver langs de Oostpolderweg had zijn eigen karekiet maar die zie ik al een hele tijd niet meer. Of ze hebben geen vrouwtje kunnen vinden en zijn naar elders gegaan of ze zijn al even geleden stilletjes vertrokken naar het winterverblijf.

Wil je meer weten van deze gezellige rietbewoner, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kleine-karekiet

Geen opmerkingen: