vrijdag 26 augustus 2022

Visarenden zijn er klaar voor.

de drie van het Boomgatnest(18 aug 2022)
De Nederlandse visarendenpopulatie blijft maar groeien en tot vorig jaar kon ik nog zeggen dat die hele broedende visarendenpopulatie in de Biesbosch zat maar dat is vanaf dit jaar anders. In het Noorden van de Veluwe broedt het eerste paar visarenden buiten de Biesbosch en dat is natuurlijk een prachtige ontwikkeling. 

Zo verspreiden ze zich vanuit de Biesbosch over heel Nederland. Wat nu gebeurt, is al eerder gebeurt met de Cetti's zanger die ook vanuit de Biesbosch heel Nederland heeft veroverd.

een trotse ouder kijkt toe.
De jonge visarenden in de Biesbosch zijn bijna zover en gaan dan op weg naar Afrika. Een pittige tocht met onderweg veel gevaren. Een aantal vogels is geringd en wie weet horen we nog wat van deze vogels en met wat geluk zien we ze volgend jaar terug. Behalve A77 dan, die is vorige deze week verongelukt en doet niet meer mee.

Met de rest gaat het goed en ze zien er prachtig uit. Afgelopen weekend zag ik de drie van het Boomgatnest op het nest zitten. Prachtige volgroeide vogels die zelfverzekerd de wereld inkijken.

TG7 met een lekker visje
Waar zouden die vogels volgend jaar terechtkomen? In de Biesbosch zitten visarenden uit alle windrichtingen. S2 uit Engeland, BD61, AH93 en 7TG uit Duitsland en dit zijn dus onze broedvogels geworden. Hun nakomelingen gaan weer ergens anders voor nakomelingen zorgen en hoe komen we dat ooit te weten? Dan is ringen toch wel een een uitkomst.

Dit jaar zijn drie vogels uit een nest geringd waarvan er nu dus een is verongelukt, de andere jongen uit de twee andere nesten zijn niet geringd dus van die vogels weten we eigenlijk nu al zeker dat we daar nooit meer iets van terug zullen horen. 

Wil je meer weten van deze relatief nieuwe Nederlandse broedvogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/visarend

Geen opmerkingen: