vrijdag 2 september 2022

Gemaskerde gele kwikstaart.

noordse kwik(foto is iets onscherp)
Het lijkt wel of we overspoelt worden door kwikstaarten. Langs de waterkant en op de akkers in het buitengebied zie je alle, als je tenminste goed oplet, soorten kwikstaarten zitten.Tijdens de laatste inventarisatie ronde in de Biesbosch telden we bijvoorbeeld meer dan vijftig witte kwikstaarten en meer dan dertig gele kwikstaarten. 

Het is echt opletten geblazen welke soorten er tussen zitten want het zit 'm vaak in de kleinste details. Een grijs of geel petje, een zwarte nek en rug of een afgetekend zwart petje met een grijze nek en rug of,en dan heb ik het nog niet over een echte zeldzaamheid, de kwikstaart met de zwarte oogvlek. Die laatste zagen we deze week in Zeeland in een akker zitten. Het was een noordse kwikstaart, een soort die zoals de naam al doet vermoeden, uit het Noorden van Scandinaviƫ komt en zelfs van nog verder weg kan komen.

links, 2e van onder de noordse kwik
De noordse kwikstaart wordt niet heel vaak gezien en je kijkt er soms gewoon overheen. Meestal zitten ze ver weg en op basis van de gele kleur ga ik er soms gemakshalve maar vanuit dat het een gewone gele kwikstaart is. Een nadere inspectie levert dan wel eens een mooie nieuwe soort op. De noordse kwik is vooral in september als doortrekker in het Oosten van ons land te zien en dat maakt deze waarneming in Zeeland toch wel speciaal. In het voorjaar is de kans dat je ze aan de kust ziet wel wat groter.

"gewone" gele kwikstaart
In diezelfde akker zaten ook nog gewone witte en gewone gele kwikstaarten en niet te vergeten, er zat ook nog een engelse kwikstaart tussen. Deze grote gemengde groep zat achter de insecten aan die boven deze akker vlogen. Ik ken die gemengde groepen ook wel van mezen, die kunnen soms ook in grote groepen samengesteld uit verschillende mezensoorten rondtrekken. Ook een gedrag dat je vooral ziet in de trektijd maar dan meestal in het bos.

Ik vermoed dat ik deze noordse gele kwikstaart wel een eerder ergens gezien heb maar mij er toen niet zo van bewust van was dat hier meerdere soorten gele kwikstaarten voorkwamen. Zal ook wel iets met gemakzucht te maken hebben.

Wil je meer weten van deze kwikstaart met boevenmaskertje, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/noordse-kwikstaart

Geen opmerkingen: