zaterdag 8 april 2017

Roekie roekie

een van de grotere roekenkolonies in onze buurt.
De roekenkolonies lopen weer aardig vol. Mijn eerste rondje langs de kolonies leverde in totaal 625 nesten op. Niet gering en met een wisselende bezetting per kolonie ten opzichte van vorig jaar. Er zijn kolonies die dit jaar kleiner zijn en er zijn kolonies die ook flink gegroeid zijn. Een kolonie is een paar honderd meter verplaatst en er is een geheel nieuwe kolonie bijgekomen. Veel ontwikkelingen die het weer extra leuk maken om dit broedseizoen de kolonies een keertje vaker te bezoeken. Met name de kolonie tussen Waspik en 's-Gravenmoer is de moeite van een extra bezoekje meer dan waard. Daar zitten maar liefst 161 nesten vlak bij elkaar.

Corvus frugilegus
Dat niet iedereen blij is met zo'n grote familie vogels voor de deur of in de straat bleek wel toen ik aandachtig naar boven stond te kijken hoeveel nesten er waren gebouwd en of er al roeken vast op het nest zaten. Een man die in zijn voortuin aan het werk was, vroeg mij wat ik aan het doen was. We raakten in gesprek en het werd mij al snel duidelijk dat hij maar een ding wilde en dat was dat de roeken zo snel mogelijk zouden verdwijnen. De herrie, de rommel was hem een doorn in het oog. Ja, ik kan het mij ook wel voorstellen want wat maken die roeken een kabaal.

verspreiding roeken
In onze regio is de roek nog flink vertegenwoordigd maar als je naar het verspreidingsgebied van de roek kijkt, dan zie je dat wij hier op de rand het verspreidingsgebied zitten, veel westelijker in Brabant dan Oosterhout zitten ze niet. Er is nog wel een kolonie in Etten-Leur maar dat was het dan. Het is geen liefhebber van de natte klei maar meer van de drogere en hogere gelegen zandgronden.

Nog zo'n interessant weetje over de roek is, dat met name de weide- vogels geen angst hebben van roeken. Je ziet de kievit en schol-eksters vaak in paniek door de lucht razen als er een kraai, buizerd of meeuw in de buurt is, dat zie je dus niet als er een roek overvliegt

Kieviten durven hun nest ook in de buurt van een kolonie te bouwen en dat komt omdat de roek geen eieren eet en dus geen bedreiging vormt. Roeken eten liever wormen, slakken en insecten maar heel soms staan ook een muis of noten op het menu.

Wil je meer weten van deze deftige vogels, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=180

Geen opmerkingen: