vrijdag 5 oktober 2018

Het geslacht Larus.

volwassen geelpootmeeuw(Larus michahellis)
Een van de lastigste, zo niet dé lastigste groep vogels, zijn de meeuwen. Het aantal meeuwensoorten is nog wel te overzien maar de onderlinge verschillen zijn soms minimaal, zeker als de vogels nog in hun eerste, tweede, derde en soms ook vierde levensjaar zitten. Er zijn meer vergelijkbare overeenkomsten dan verschillen te ontdekken en je moet er dan ook een studie van maken om die verschillen te kunnen ontdekken.

Gisteren was zo'n meeuwenstudiedag aan de zeedijk bij Westkapelle. Onder leiding van een echte meeuwen-specialist, zeg maar gerust een autoriteit op het gebied van meeuwen gingen we op zoek naar de verschillende soorten. Behalve zilver-, kok-, kleine mantel-, grote mantel- en stormmeeuwen zochten we ook naar geelpootmeeuwen en pontische meeuwen. Deze twee laatste soorten zijn erg lastig te herkennen omdat er bij ons gewoonweg niet heel erg veel zitten en je nauwelijks ervaring opdoet in het determineren van deze soorten.

De vogels komen aan het eind van de zomer naar ons land
juveniel mannetje geelpootmeeuw
en kunnen dan de hele winter hier blijven hangen. Ook zijn er al een paar broedgevallen in Nederland bekend, maar die zijn op de vingers van twee handen te tellen. Er worden wel steeds meer geelpootmeeuwen waargenomen maar of dat komt omdat er ook echt meer naar ons land komen is maar de vraag. Het kan ook zomaar zijn dat de kennis van meeuwen steeds grote wordt en er daarom steeds meer gezien worden.

De meeuw is wat grof, dikker dan de kleine mantelmeeuw, lichter gekleurd maar donkerder dan de zilvermeeuw en doet nog het meest denken aan een zilvermeeuw met gele poten. En dan heb ik het over het volwassenkleed. Heb je het over jonge meeuwen van zeg maar een of twee jaar dan heb je echt de hulp van een specialist nodig. Het zal daarom nog wel een tijdje duren voordat ik in staat ben om de geelpoot zonder probleem uit een groep te pikken.

Wil je meer weten van deze mooie maar vooral onzichtbare meeuw, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/geelpootmeeuw

Geen opmerkingen: