vrijdag 8 mei 2020

Je ziet 'm niet, hij zit in 't riet.

mannetje bruine kiek
In de Zonzeelse polder liggen een paar grote rietvelden. Niet in het water maar gewoon in de weilanden liggen twee grote rechthoekige percelen riet. Ik vermoed dat dit voormalige rietproductie velden zijn. In de laatste jaren is er geen rietpijl geoogst dus ik denk dat ze ze laten liggen voor wat het is. Dit overjarige riet heeft natuurlijk een zekere aantrekkings-kracht voor rietvogels.

Ik hoor hier nu alweer een paar weken de sprinkhaanzanger, rietgorzen en rietzangers zingen. Alle drie houden ze van robuuste rietkragen of -velden. En er leeft in het eerste rietveld vrijwel zeker ook een koppel bruine kiekendieven. Het hele jaar door kun je die bruine kieken hier zien zweven. Diep in de vleugels hangend "cruisen" ze over het eerste rietveld. Niet vaak komen ze naar de Zonzeelse, die op een metertje of honderd ernaast ligt, ze zijn hier erg honkvast.

De bruine kieken broeden op de grond en dat is toch wel erg bijzonder want alle roofvogels broeden toch in bomen en nestkasten.
haviksnest(bossen van Dorst)
Neem nou een buizerd, die bouwt zijn nest toch op een metertje of tien of hoger. Lager dan tien meter kom je de buizerd eigenlijk niet tegen. De torenvalk is ook al geen grondbroeder, sterker nog, die bouwt niet eens een nest en gaat liever in een nestkast zitten. De havik, zeearend en visarend zijn kampioen grote tot enorme nesten bouwers.

Trouwens een kiekendief is ook een havikachtige en binnen zo'n familiegroep kunnen dus ook echte uitersten op ver-schillende vlakken voorkomen, dus ook in de manier van nesten bouwen en broeden. De havik broedt in een gemengd bosgebied en ook nog eens een flink stuk boven de grond. Heel wat anders dan op de grond in een rietveld.

Omdat ik de vogel eigenlijk altijd wel ergens in de buurt zie, heb ik niet zo het idee dat dit een vrij zeldzame en schaarse broedvogel in Nederland  is. Maar niets is minder waar, we moeten het met amper duizend broedparen doen en het is maar de vraag of dit aantal kunnen behouden. Ik zie overal de leefomstandigheden voor veel vogelsoorten veranderen en dat is niet altijd in het voordeel van vogels. Ik hoop dan ook dat de eigenaar van de twee grote rietpercelen naast de Zonzeelse polder deze velden laat voor wat het ze zijn en zo misschien per ongeluk een zeldzaam broedpaar redt.

Wil je meer weten van deze prachtige grondbroeder, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/bruine-kiekendief

Geen opmerkingen: