donderdag 31 oktober 2024

Heimwee naar de bonte piet.

scholekster aan de kust
Inmiddels zijn bijna alle scholeksters uit het binnenland naar de kust getrokken om daar te overwinteren. Het zijn niet allemaal lange afstand trekkers die in het najaar naar Afrika vliegen en dat hoeft ook niet want aan de kust is in de winter nog genoeg voedsel te vinden. De aantallen die hier blijven samen met hun Scandinavische broers en zussen lopen tegen de 200.000 exemplaren. Hoeveel er in de winter wel naar Afrika of Zuid-Europa trekken weet ik eigenlijk niet. Ze zijn tot op zekere hoogte "winterhard" en alleen bij een echte strenge winter trekken ze weg, de zogenaamde vorsttrek die we ook wel kennen van de kieviten.

Afgelopen week was ik aan de kust en zag ze daar weer volop en moest ik weer aan deze lawaaimakers denken toen we afgelopen voorjaar in de akkers en weides naar hun nesten zochten om ze te kunnen beschermen tegen het boerengeweld. Ik moet zeggen dat ik ze toch wel mis in de polder, de polder is gewoonweg stil en uitgestorven zonder deze polderbroeders.

en zo doen ze dat, overwinteren dicht bij elkaar
Elk jaar vinden we wel een aantal kuiltjes met eieren, want nesten kun je dat niet noemen, en beschermen we die zo goed en zo kwaad als we kunnen. Wat in het voorjaar en zomer zo gewoon is, is hier in de polder nu ineens heel zeldzaam geworden en moeten we tot maart wachten om ze hier weer tegen te komen.

Gelukkig kom ik vaak genoeg aan de kust om ze toch weer even te zien en dan zijn het meestal flinke groepen want dat doen ze in de winter ook, elkaar opzoeken en samen de wintertijd uitzitten om in het voorjaar weer lekker luidruchtig door de polders te zwieren. 

scholekster in maart
Scholekster zijn van oorsprong kustbroeders en zijn in de loop der jaren door voedselgebrek het binnenland ingetrokken. En zelfs vanuit het agrarisch gebied trekken ze steeds vaker ook het stedelijk gebied in om daar op hoge gebouwen met grind daken te broeden. Dat komt allemaal door voedselgebrek, eerst aan de kust en nu in het binnenland ook door afnemend veilige en voedselrijke broedgebieden.

De scholeksters bij ons in de polder redden het nog wel, mede door onze steun kunnen we jaarlijks vijf tot tien succesvolle legsels noteren.

Wil je meer weten van deze kleurrijke steltloper, klik dan op de link; https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/scholekster

Geen opmerkingen: