Pallas' boszanger |
Meestal overkomt mij zo'n bijzondere ontmoeting op vakantie. Een geelbrauwgors tijdens onze vakantie in Drenthe, een oostelijke vale spotvogel tijdens onze vakantie in Zeeuws Vlaanderen of een stormvogeltje tijdens onze vakantie in Oostkapelle.
Zo lijkt hij op een bladkoning |
Het bleek om een zeldzame pallas' boszanger te gaan. Een piepklein zangvogeltje dat in deze tijd van Siberiƫ naar Afrika trekt. In 2021 had ik deze zeldzaamheid al een keer eerder gezien op de begraafplaats in Westkapelle, geen inspirerende plek maar voor zo'n zeldzaam vogeltje maar daar doe ik niet moeilijk over.
De pallas' boszanger lijkt sprekend op een bladkoning en verschilt daarvan door zijn gele kruinstreep. De bladkoning heeft namelijk een egaal groene kruin. In de vlucht zou je de gele stuit moeten kunnen zien en dat is ook een onderscheidend kenmerk. Een blako (bladkoning) mist deze lichte stuit en is de oogsteep minder breed en donker dan bij de pallas' boszanger.
In deze tijd trekken veel zangvogeltjes door en kun je nog meer van deze zeldzame soorten tegenkomen. Bijvoorbeeld de bruine boszanger of raddes boszanger. En zo hoop ik ook de humes bladkoning nog eens te zien. Van de meest lastige en zeldzame doortrekkers is dit de iets "makkelijkere" soort. Het zijn met name vogels die je in deze tijd langs de kust tegen kunt komen. In het binnenland kan dat wel maar is de kans een stuk kleiner.
Wat ik toch weer een leuk weetje van deze pallas' boszanger vond, is de vrij onbekende andere naam grauwstuitzanger. Dit beestje heeft namelijk een lichte bijna witte stuitvlek en daarmee verschilt hij bijvoorbeeld weer van het goudhaantje en dankt daar zijn tweede naam aan.
Wil je meer weten van deze piepkleine en zeldzame boszanger, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/pallas-boszanger
Geen opmerkingen:
Een reactie posten