donderdag 2 februari 2017

Laatste nieuws kleine zwanen

Op 24 januari schreef ik in mijn blog over de kleine zwaan 208E wit. Deze zwaan is uitgerust met een zeer innovatieve 3D geprinte GPS halsband. De halsband wordt (figuurlijk) in de lucht gehouden door zonnecellen zodat we nog in lengte van dagen voorzien worden van informatie over het reilen en zeilen van 208E wit. Elk uur maakt de halsband contact met internet en verstuurt de halsband alle verzamelde data. De eerste resultaten komen nu binnen en via de nieuwsbrief van Wim Tijsen werd ik blij verrast met de aandacht die deze zwaan daarin kreeg. Op het kaartje staat in het oranje het door Brabant en Zeeland afgelegde traject aangegeven.

Eerste bewegingen nieuwe witte GPS halsbanden NIOO
Bron: NIO
Van drie gezenderde kleine zwanen komt nu informatie binnen(201E t/m 209E zijn met een 3D geprinte GPS zender uitgerust).

Groen = 201E momenteel bij Nederweert (LB)
Blauw = 206E momenteel bij Nijkerk (GLD)
Oranje = 208E momenteel bij Oosterhout(NB)

Opvallend in dit patroon is te zien dat de vogels  door de invallende winterkoude, weer terugkeerden na eerst noordwaarts gevlogen te zijn. Dat is bij 201E en 206E goed te zien. Terwijl 208E, "onze" kleine zwaan, twijfelde  om naar Engeland over te steken en toch weer terugkeerde naar de kust en uiteindelijk dus weer naar Brabant.
Ik heb nog eens in de levensloop van 208E gekeken en inderdaad, ze(het is namelijk een vrouwtje) trekt na 2 januari weg uit Brabant en landt in Bruinisse, vervolgens verder Zeeland in, de Noordzee op om vervolgens na de vorstperiode op 20 januari weer terug te komen in Oosterhout en hier te blijven tot op de dag van vandaag.

De groep kleine zwanen groeit gestaag en dagelijks komen er kleine plukjes bij. Ik telde gisteren maar liefst 213 kleine zwanen in de weilanden van de Willemspolder. Ik vermoed dat als de club compleet is(als dat al kan) gezamenlijk de terugreis wordt aanvaard. Zoals dat elk jaar gaat, gaat dat ergens in de loop van deze maand gebeuren. Dus pak je kans en ga ze nog even bekijken, want het duurt zeker een maand of acht, negen voordat ze weer terug zijn.

Geen opmerkingen: