dinsdag 7 augustus 2018

Bevangen door de hitte?

kleine zwaan in de Biesbosch(maar wel in de winter)
Gisteren stegen de temperaturen weer en zelfs in de Biesboch liep de temperatuur op tot boven de 30 graden. Met een minimaal windje was het gewoonweg heet en werd je wel gedwongen om rustig aan te doen. Een plekje onder de bomen of onder de achterklep van de auto was noodzaak om het een beetje uit te kunnen houden. Door de hittetrillingen was het lastig om met de telescoop ver weg te kijken, vogels veranderen in vage trillende vlekken en ik kon er geen soorten in herkennen. Maar met de zon in de rug en niet te ver weg ontdekte ik de ene na de andere bijzondere vogelsoort.

Van bosruiter tot casarca, van steenloper tot kleine zwaan om maar eens wat te noemen.

steenloper aan de kust
De steenloper is voor de Biesbosch een echte zeldzaamheid. Deze kleine steltloper zie je normaal gesproken alleen aan de kust en dan nog het liefst op de basaltblokken of kleine golfbrekers. Dus deze vogel in de Biesbosch zien, is een dikke bonus te noemen. De bosruiter en casarca zijn leuke soorten die er niet altijd zitten, maar die kun je elk jaar wel een keer tegenkomen.

Maar de kleine zwaan dat is een verhaal apart. Deze zwaan is een echte wintergast en is hier maar tot februari en soms tot begin maart. In november komen ze pas weer terug want ze broeden namelijk ver weg in noord Rusland. Een hele bijzondere waarneming in deze tijd voor Nederland en dat was op 4 mei ook toen in een wilde zwaan in de Biesbosch zag. Deze soort komt hier in de winter minder voor maar er broeden wel een paar wilde zwanen in Drenthe, dus dat was wel wat minder bijzonder.

Deze twee zwanensoorten heb ik nog nooit eerder in deze periode gezien en op de een of andere manier klopt het ook niet, een typische wintervogel bij 31 graden Celsius. In de winter is het mijn favoriete vogel maar nu geeft het zien van deze vogel een vreemd gevoel. Wat mankeert deze vogel, is hij/zij te oud om terug te vliegen, is de vogel onvoldoende in conditie geweest om de lange tocht te maken en is dit een overlevingsstrategie, was de vogel gewond en is deze nu pas herteld? Het kan van alles zijn maar kloppen doet het niet. De vogel oogt fit en ziet er gezond uit maar zit op de verkeerde plaats. Ik ben benieuwd wat er de komende maanden met hem gaat gebeuren?

Wil je meer weten van de mooiste zwaan der zwanen, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kleine-zwaan


Geen opmerkingen: