vrijdag 3 augustus 2018

Afscheid van de giertjes.

gierend door het centrum van Oosterhout
Rond een augustus vertrekken de gier-zwaluwen naar Afrika. Het broedseizoen zit er weer op en ik hoop dat het een succesvol seizoen is geweest. Ook dit jaar kreeg ik het idee dat er meer gierzwaluwen in onze omgeving verbleven maar dat is nog geen garantie voor een toename van de soort. Er zijn wel een paar dingen die mij opvielen, en dat is de "harde" datum van aankomst en vertrek en de eerder genoemde aantallen.

De vertrekdatum ligt rond 1 augustus en ook dit jaar is het niet anders. Ik zag mijn laatste gierzwaluwen van dit seizoen zelfs een paar dagen eerder en wel op maandag 30 juli. Hoe dat werkt, begrijp ik nog niet goed want hoe staan al die gierzwaluwen met elkaar in contact en hoe wordt de beslissing genomen om massaal te vertrekken? Een kalender of agenda hebben ze nu eenmaal niet. Van de een op andere dag zijn ze weg en sluiten ze het korte seizoen van amper drie maanden broeden in Nederland af. De aankomst van de gierzwaluwen rond 30 april is al even mysterieus als het massale vertrek.

vogelaars en tellers op de telpost in Breskens
Ik heb de aankomst zelf een keer mee mogen maken op de telpost in Breskens, ook rond 30 april, toen op een ochtend maar liefst 12.000 gierzwaluwen ons land binnentrokken. Een fascinerend schouwspel, zoals de zwaluwen op ooghoogte links en rechts zwijgzaam voorbij vlogen. Geconcentreerd op weg naar de broedgebieden, nergens door afgeleid. En dat moet ook wel als je weet dat ze krap drie maanden de tijd hebben om alles te fixen, van partner zoeken, nest locatie vinden, nest bouwen, broeden en voeren van de jongen. Voor sommige zwaluwen is het de eerste keer dat ze na hun geboorte, een jaar of 3 eerder, weer een keer aan de grond komen en zal het wennen zijn om dan ook nog eens zo'n druk programma af te werken.
gierzwaluwtelling vanaf de St.Jan
Halverwege deze periode worden de gierzwaluwen geteld, de jonge vliegen nog niet rond en de ouders zijn vooral in de buurt van het nest te vinden. Tegen de avond vliegen dan vele gierzwaluwen in groepen rond en laten ze het kenmerkende gierende geluid horen. Dat is ook het moment om de toren op de markt te beklimmen en de gierende zwaluwen te tellen. Dit jaar waren het weer meer vogels dan het voorgaande jaar en dat is nu alweer het tweede jaar dat de aantallen hoger liggen dan het voorgaande jaar. Maar zoals eerder gezegd is dat nog geen garantie dat het goed gaat met de soort en de aantallen overal toenemen.
Wil je meer weten van deze zwaluw die niet tot de familie van de zwaluwen hoort, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/gierzwaluw

Geen opmerkingen: