vrijdag 10 augustus 2018

Ze zijn er weer, Poolse zwanen.

Het jonge gezin knobbelzwanen in het Kromgat
Ook dit jaar is het koppel knobbel-zwanen in de Oranjepolder succesvol geweest. Ik vermoed namelijk dat het dezelfde zwanen zijn omdat ze met hun jongen door dezelfde watertjes zwemmen en de jongen gemixt ge-kleurd zijn. Zij hebben in dit voorbije broedseizoen zes jongen gekregen en vorig jaar hebben ze ook een mooi groepje jongen grootgebracht.

En vorig jaar zag ik al dat dit koppel zwanen geen raszuivere Hollandse knobbelzwanen waren. ik schreef daar vorig jaar het verhaal van de "Poolse" knobbelzwanen over.

een jonge Hollandse en Poolse jonge zwaan
Door de mix van grijze en witte jonge zwanen ook wel pullen genoemd, weet ik dat er Pools bloed in de aderen van de zwanen stroomt. In Polen werden jonge witte knobbelzwanen gefokt voor de donsindustrie en toen die industrie wegviel, werden de knobbelzwanen losgelaten.

Jonge knobbelzwanen zijn van oorsprong grijs behalve die Poolse dus. Dat Poolse bloed stroomt nog steeds door de aderen van een deel van de knobbelzwanen in Nederland en dat zie je dus heel even in het voorjaar en zomer.
Ook hier een Hollandse en Poolse jonge zwaan(aug 2017)

Het is niet zo dat allen knobbelzwanen gemixt bloed hebben, ik heb deze maand Zonzeelse polder ook knobbelzwanen met alleen maar grijze jongen gezien. Deze zwanen zijn dus niet gekruist en zijn dus nog echt wild. Ik noem ze liever wilde knobbelzwanen dan raszuivere knobbelzwanen want ook de Poolse knobbelzwanen zijn raszuiver.

Later als de jongen groot zijn en allemaal wit zijn, is het verschil alleen nog zichtbaar als de zwanen uit het water zijn. De wilde knobbel zwanen hebben diepzwarte poten terwijl de zwanen met Pools bloed lichtere, wat rose gekleurde poten heeft. Maar dat is nog niet zo makkelijk waar te nemen.

Wil je meer weten van deze statige witte verschijning, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/knobbelzwaan

Geen opmerkingen: