donderdag 23 augustus 2018

Boomvalken in de polder.

jonge boomvalk in de Oranjepolder
Terug van weggeweest zullen we maar zeggen. De boom- valken zijn al jaren vaste broedvogels van de Oranjepolder en Gecombineerde Willemspolder. Elk jaar zag en hoorde ik de boomvalken in deze polders en heb ik ook regelmatig de nestplaats kunnen ontdekken. Vorig jaar heb ik ze voor het eerst niet gezien maar dat wil niet zeggen dat ze er niet waren.

Dit jaar werd ik geholpen door Wies, die op haar fietstochtje het koppel boomvalken ontdekte in een hoogspanningsmast in de Gecombineerde Willemspolder. Diezelfde dag ben ik daar gaan kijken en zag aan het gedrag, duidelijk dat daar gebroed is of in ieder geval de jongen rondhingen. Iedere andere vogel werd als indringer behandeld en fel verjaagd, van kauw, zwarte kraai tot buizerd.

Zelfs de buizerd koos eieren voor zijn geld toen een luid alarmerende boomvalk hem probeerde te torpederen. De boomvalk wist van geen wijken en keerde pas terug naar de mast toen de buizerd ver buiten het gebied was.

boomvalk in de polder op 21-8-2018
Zwarte kraaien, toch niet echt bange of schuwe vogels, wisten niet hoe snel ze de route moesten verleggen. En dat terwijl zij het juist zijn die onder andere de torenvalken de stuipen op het lijf jagen. Een boomvalk is net zo groot of zo klein, het is maar hoe je wil noemen, als een torenvalk, maar is dan toch andere koek. De alarmroep klinkt van beide valkjes bijna gelijk, de torenvalk wat korter, scheller en hoger van toon, de boomvalk laat zich vaak langdurig horen en klinkt wat zangerig.

bedelende jonge boomvalk
Dat de boomvalken zich nu zo nadrukkelijk laten horen, komt omdat de jongen in deze periode uitvliegen. Dat lijkt laat, maar dat is niet zo.

De boomvalken arriveren hier pas eind mei en tel daar ruim 30 dagen broeden en ruim 30 dagen voeren in het nest bij op en je zit al een het begin van augustus. Daarna worden de jongen nog een week of vier, vijf gevoerd en vertrekken de vogels vanaf begin september naar Afrika. Een kort en strak broedschema waarin niet veel fout mag gaan. Als je dat zo bekijkt is het een prestatie van formaat te noemen en volgens mij ook behoorlijk stressvol. Alles bij elkaar iets meer dan drie maanden waarbinnen alles moet gebeuren en dan ook nog moet kloppen

Wil je meer weten van deze straffe planner, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/boomvalk

Geen opmerkingen: