donderdag 3 december 2020

Roodkeelduiker in het binnenland!

roodkeelduiker in de haven van Werkendam
Als je naar de kust gaat, kom je in het winter halfjaar zeevogels en kustvogels tegen. Vogels die niet veel op hebben met het binnenland en al helemaal niet met zoet water. Alken, zeekoeten, jan van genten, noordse stormvogels, noem maar op, allemaal vogels die hun hele leven op zee zijn en af toe aan de kust komen als de wind ze die kant op drukt of als het broedseizoen is aangebroken. Dan kunnen ze niet anders en anders zie je ze niet.

Heel af en toe komt zo’n zeevogel wat verder landinwaarts en komt dan zelfs tot aan de Biesbosch toe. Nu is dat ook weer wel een beetje te begrijpen want de Biesbosch is natuurlijk een onderdeel van de Delta en hemelsbreed is die afstand voor een vogel ook wel te overzien.

Nieuwsgierige zeevogels kunnen dan wel eens wat verder deze kant uitkomen en dat was deze week ook weer eens voor meerdere vogels het geval. Zwarte zee eenden zaten op de Merwede bij Sliedrecht, een grote zee eend in de Hardenhoek en een roodkeelduiker ging zelfs nog wat verder en zwom op zijn gemakje door de haven van Werkendam.

30 november 2020
Normaalgesproken komt de roodkeelduiker alleen in het binnenland, op de toendra’s en taiga’s van het hoge noorden om te broeden en na het broedseizoen trekt hij naar de Noordzeekust en blijft daar tot het voorjaar daarna. Langs onze kust kun je ze in de winter maar genoeg zien. Nieuwsgierig houden ze hun kopje omhoog, het wat opgewipte snaveltje schuin omhoog gestoken, dobberen ze rond. 

Regelmatig duiken ze onder en komen op onverwachte plekken weer boven. Het zijn erg goed zwemmers en dat moet ook wel want als visjes op het menu staan moet je ook snel zijn.

roodkeelduiker aan de kust
In de afgelopen zestig jaar is deze wintergast amper tien keer in de Biesbosch gezien en de eerste waarneming dateert 1952. En ik moet ook zeggen dat zo’n zeevogel in een zoetwaterhaven een beetje vreemde combinatie is. Hij is in ieder geval te ver doorgevlogen en dat lag niet aan het weer. Een erg harde storm kan er nog weleens voor zorgen dat vogels uit koers raken maar dat is de afgelopen tijd niet aan de orde geweest. Ik vermoed dat deze roodkeelduiker gewoon nieuwsgierig en avontuurlijk is ingesteld. Ik was er in ieder geval weer blij mee.

Wil je meer weten van deze verdwaalde zeeschuimer, klik dan op de link; https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/roodkeelduiker

Geen opmerkingen: