dinsdag 1 december 2020

De luxe verlichte parkeerplaats van SCO.

de riant verlichte parkeerplaats van SCO
Elke avond loop ik met de hond rond half elf-elf uur  nog een laatste rondje door de polder. Meestal is het daar aardedonker en alleen als er een maantje schijnt is er wat meer zicht over de weilanden. Op de trainingsavonden van SCO branden de lichtmasten en dan verzorgen die het licht in een groot deel van de polder. Dankzij deze fikse "lichtvervuiling" is er net wat meer te zien in de polder.

Vanaf mei word ik op de late avond met regelmaat getrakteerd op, of een roepende ransuil, of ik krijg hem zelfs overvliegend te zien. Laag over de velden jaagt de uil op muizen en zijn vlinderachtige vlucht en snelle wendingen verraden hem. Het licht van de lichtmasten zorgt dan voor een soort lichte vlek of flits tegen de donkere achtergrond van de lege polder. Met de verrekijker die ik dan wel eens meeneem lukt het mij dan de uil wat beter te bekijken en te volgen op zijn late avontuur.

jagende ransuil in de polder 
De laatste paar maanden roepen de uilen niet meer maar ze zijn hier nog wel aanwezig. Zo werd ik deze week verrast door een jagende ransuil op de parkeerplaats van SCO. Daar branden elke avond, 7 dagen per week, 52 weken per jaar minstens 25 lantaarns of er nu gevoetbald wordt of niet. Hoezo is de Gemeente Oosterhout duurzaam bezig? 

Windmolens en zonneweides moeten dat onder-strepen maar zuinig omgaan met energie komt nog niet in het woordenboek van deze gemeente voor. Aan de ene kant zuinige energie opwekken en aan de andere kant gooien we het weer royaal over de balk. Maar daar ging het nu niet over. 

ransuil in de polder
Op deze parkeerplaats vloog langs de bomenrij een mooie ransuil op en neer. Dat is voor veel vogels vaak de manier om een prooi te verrassen, vanuit de beschutting een verrassingsaanval plaatsen. Muizen zijn namelijk niet gek en schieten weg bij het minste of geringste gevaar. Je moet dan wel een list bedenken om er een te kunnen verschalken. Sperwers en haviken zijn ook van die sluwe jagers die vanuit het niets een prooi weten te verrassen. 

Dit geheel in tegenstelling tot een torenvalk die boven de weides hangt te bidden en zich loodrecht naar beneden laat storten om een muis te grazen te nemen. Die heeft weer een andere handigheid ontwikkeld.

Wil je meer weten van deze superstille nachtjager, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/ransuil

Geen opmerkingen: