maandag 13 mei 2024

Bosrietzanger met het gouden keeltje.

Het is misschien wel de laatste zangvogel die nu pas terugkeert uit Afrika, De bosrietzanger moet dan ook ongeveer de grootste afstand afleggen en doet er dan vanzelfsprekend ook langer over dan andere zangvogels die niet zover hoeven te vliegen. Hij moet ongeveer 7.500 km naar hier afleggen en begint zo half april aan die lange tocht. Na ongeveer een maand arriveert hij dus hier en dan ook nog eens hier om de hoek. In de Oranjepolder is hij elk voorjaar wel een paar dagen tot een kleine week te horen en zelfs goed te zien.

Na een paar dagen voor niets de longen uit het lijf te zingen, geeft hij het dan op en trekt dan verder naar kansrijkere gebieden. Dus het is even genieten van de meest gevarieerde zang die je je maar kunt voorstellen. Ik stond gisteren te luisteren naar zijn lied en herkende er bijvoorbeeld een scholekster en spreeuw in. Het zijn meester imitators en zingen vooral liedjes van Afrikaanse vogels. 

het gouden keeltje
Die liedjes pikken ze daar in de winter op en nemen ze mee naar hier. Leuk voor ons alleen herkennen wij deze buitenlandse soorten niet. Het is wel fijn dat de bosriet zo uitbundig zingt want als hij niet zou zingen zou je makkelijk kunnen denken dat je een kleine karekiet ziet zitten. De twee lijken namelijk als twee druppels water op elkaar.

Een andere imitator is spotvogel maar dat liedje is wel wat makkelijker te herkennen omdat middenin dat liedje een "kraakje" zit. Zomaar een of twee keer herhaalt hij dat geluidje tijdens zijn strofe waardoor dat liedje heel herkenbaar wordt. De bosrietzanger en de spotvogel komen regelmatig in elkaars leefomgeving voor. Tenminste ik maakte dat vanmorgen in de Biesbosch nog mee en vorige week gebeurde hetzelfde bij Huis ter Heide. In beide gebieden heb je war ruigtes met lage en soms dichte begroeiing.

Alleen de plek waar de twee zitten te zingen verschillen enigszins van elkaar. De bosriet kun je in wat drogere gebieden vinden met een wat ruigere begroeiing en de kleine kar zit echt wel in stevige rietkragen die in de buurt of aan de rand van water staan. 

Wil je meer weten van deze imitator, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/bosrietzanger

Geen opmerkingen: